Най-простата фигура на снежен човек се е появила още в

...
Най-простата фигура на снежен човек се е появила още в
Коментари Харесай

10 интересни факта за снежния човек

Най-простата фигура на снежен човек се е появила още в древността. В доста страни, където падал сняг, децата го извайвали от няколко буци сняг, една стара  кофа се употребила като шапка, а носът бил от морков или пръчка. В доста новогодишни приказки снежният човек бил правилен сателит и асистент на Дядо Коледа.

В езическа Русия снежните индивиди не били просто занимателни. Хората вярвали, че тези снежни статуи могат да успокоят духовете. Затова в ръцете на снежния човек е сложена метла, с цел да може да лети до небето, в случай че е належащо. Когато снежният човек стартира да се топи, в ухото му се прошепвало предпочитание, което той можел да „ съобщи “ на небето.

В Скандинавия снежните индивиди са капан за зли духове, които ги вземат за хора и се вселяват в тях. Но те не можели да се върнат назад. В Норвегия снежните индивиди се наричали „ бели тролове “. Смятало се за неприятен знак да се мине около снежен човек вечер и било рисково да го погледнеш на мръкване от прозореца. А в Румъния, с цел да изплаши злите духове, снежният човек бил декориран с огърлица от чесън.

През 1853 година Мери Дилвин  от Уелс направила първата фотография на снежен човек. Тази снимка е оживяла до наши дни и в този момент е в Националната библиотека на Уелс.

От 1818 година в швейцарския град Цюрих се провел необикновен фестивал, чието име на съветски език значи „ шест пръстена ”. Празникът бележи идването на пролетта. Върху дървена поставка се поставя снежен човек изработен от плат и памучна вата. Веднага щом камбаните прозвучат шест пъти в църквата „ Св. Петър “ настъпвала пролетта. Дървеният дънер, под който се поставяла дребна доза взривни субстанции, се запалвал. Смятало се, че колкото по-бързо изгори чучелото на снежния човек, толкоз по-топло и по-плодородно ще бъде лятото.

Най-големият снежен човек в света бил изработен през 2008 година в град Бетел (САЩ). Височината му била 37 метра, а неговото основаване лишило 6 хиляди тона сняг и траяло 2 седмици, употребило се даже тежкото съоръжение. За Олимпия, по този начин нарекли снежния човек, имало специфичен 40 метра дълъг шал. Миглите й били направени от ски.

През 1976 година на зимните олимпийски игри в Инсбрук талисманът се появява за първи път – той бил снежен човек с извънредно име – Олимпиамалд. Състоял се единствено от една снежна топка, а носът му бил от морков.

Но талисманът на хокейния шампионат за премията на вестник „ Известия “ снежен човек бил на повече от 20 години – от 1971 до 1996 година. Инициаторът, както на самия шампионат, по този начин и на неговия знак, бил основният редактор на вестник „ Известия ” Борис Федосов. От 1997 година пивоварна „ Балтика ” се трансформирала в спонсор, а обликът на снежния човек станал част от предишното.

Интересно е, че в Румъния снежните индивиди нормално се украсяват със снопчета чеснови глави. Тази декорация е предопределена да изплаши злите духове.

Най-малкият снежен човек с размери единствено 10 микрометра (0.01 мм) е основан от учени от Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство. Той бил съединен от дребни топки, употребявани за калибриране на електронни микроскопи. С тъничък йонен лъч рисували очи, нос и даже усмивка на лицето.

Необичайно е да се употребява фигурата на снежен човек в Цюрих по време на честването на идването на пролетта през третия понеделник на април. Главата на великански снежен човек запълвали с фойерверки и подпалвали за наслада на деца и възрастни.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР