Най-популярните схеми за измама по време на пандемията са писма

...
Най-популярните схеми за измама по време на пандемията са писма
Коментари Харесай

Най-честите измами, свързани с коронавируса

Най-популярните схеми за машинация по време на пандемията са писма по пощата за " обезщетение на жертви на COVID-19 ", оферти за дарения за създаване на ваксина и даже предложения за закупуване на лекарство за вируса, обявиха специалисти от Националния център за финансова просветеност (NFCF), съобщи БГНЕС.

Според специалистите, един от най-популярните способи за източване на пари на хората е схемата за изпращане на известия за приемане на обезщетение на хората, прекарали COVID-19. Това се дължи на обстоятелството, че хората са " чували " разнообразни ограничения за държавна поддръжка, свързани с пандемията.

" Може да бъде изпратено известие до вашия профил в обществената мрежа... или непосредствено до телефона ви, че ви е било отпуснато обезщетение по отношение на пандемията. Много хора последват линка в писмото без да се замислят или незабавно стартират да се обаждат, с цел да схванат детайлности. В резултат без да знаят, губят пари. Държавните чиновници не изпращат SMS вести и не се обаждат, в случай че имате право на обезщетение; можете да получите информация единствено като се свържете с тях сами ", споделят от Центъра.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Преди дни Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) се прои...

Друг номер на измамниците е да събират дарения за създаването на ваксина против COVID-19; да обезпечат маски на жителите на региона, децата, пенсионерите и бедните. Срещали се и подправени предложения за заплатен тест за COVID-19, за стерилизация на жилището от вируса, и доста други.

Често срещан метод за машинация било и измамниците да обещаят помощ при намиране на работа и рефинансиране на заеми. " Всички тези оферти имат нещо общо - ще ви бъде препоръчана връзка към онлайн среща в Zoom или друга безвъзмездна платформа за уеб семинари, където ще бъдете помолени да въведете персонални данни, което ще заплаши вашите средства ", споделят специалистите.

" Измамниците постоянно оферират да изтеглят и конфигурират стратегия за попълване на заявление или други документи в електронен тип. Такава стратегия може да съдържа вируси и електронното ви устройство да бъде незащитено. Ако човек търси работа, му се предлага да заплати за материалите, нужни за работа, с цел да може крадците да получат достъп до данните за банковата карта, на която сякаш ще бъде преведена заплатата ", предизвестяват специалистите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР