Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора

...
Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора
Коментари Харесай

Кацаров: Новата детска болница ще се строи на терен в двора на УБ Лозенец

Най-подходящото място за построяването на детска болница е в двора на болница " Лозенец " - разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи. Но построяването на нова детска болница в най-хубавия случай ще отнеме 5 години. Затова обмислихме и разновидността, тъй като в този момент децата се лекуват в неприятни условия, да реорганизираме УБ " Лозенец " по този начин, че по опция дребните пациенти да се реалокират там. Защото изискванията в някогашната Правителствена болница са несравнимо по-добри. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров на брифинг, откакто по-рано през днешния ден медици от някогашната Правителствена болница излязоха на митинг.

По думите му, на 100 % към този момент е ясно, че планът за създаване на детска болница в двора на " Александровска ", квалифициран от предходното държавно управление, не може да бъде изпълнен и остава само да бъде преустановен. Затова и при разискване на въпроса в пленарната зала в Народното събрание, всички политически партии са подкрепили концепцията Правителствена болница да поеме грижите за децата.

" Специализираната детска болница е с малко над 100 кревати. А някогашната Правителствена има 283 кревати, които през предходната година са намалели на 183, от които използваемостта е под 50% . Там има потенциал да се одобряват всички кревати на Специализираната детска болница " Проф. Иван Митев ". За да се случи, би трябвало да има предварителна оценка и поправки, тъй че да може да се приготви и да се употребява наличния потенциал на УБ " Лозенец. Това ще изисква време и няма да стане на следващия ден или вдругиден ", изясни Кацаров.

Здравният министър сподели още, че в проекта за възобновяване и резистентност, който е към този момент в Европейски Съюз, служебният кабинет е заложил на този терен да се сложи освен в страната, само че и първият в Европа протонен ускорител.

" Това е апарат, който разрешава лекуване на онкологично заболели деца, както и възрастни. Самата болница е включена в проекта за въздушна незабавна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери ", разяснява още Кацаров.

Служебният здравен министър бе безапелационен, че по-хубаво място от терена в двора на УБ " Лозенец " надали може да си показа човек за болница за деца.

" Проверихме, че може да се строи на този терен и няма спънки. Имаме сдружение, учредено с капитал 100 млн. лева, от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това сдружение да се влее в съществуващата в този момент детска болница и тя да стане вложител в новия план. Тя да дава отговор за всички въпроси за построяването на болничното заведение и да следи по какъв начин се извършват дейностите ", сподели още той.

Здравният министър обаче добави, че някогашната Правителствена болница ще резервира своята многопрофилност.

" Предложението, което вършим, по никакъв метод не е в ущърб на нито едно от лечебните заведения, то е в полза на децата и това ще даде смисъл на съществуването на болница " Лозенец ". Нашето предпочитание е тя да остане университетска болница, да се правят трансплантации и да резервира своя многопрофилен темперамент. Аз не съм чул нито един състоятелен мотив против това да се построи новата детска болница в двора на УБ " Лозенец ", нито тя да поеме потока от дребни пациенти. Ще предложа към бъдещата детска болница да има болнично настоятелство ", сподели още Стойчо Кацаров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР