Най-печелившата компания в света - Apple - има тайна нова

...
Най-печелившата компания в света - Apple - има тайна нова
Коментари Харесай

Как Apple законно не плащат милиарди долари данъци

Най-печелившата компания в света - " Apple " - има загадка нова конструкция, която ѝ разрешава да заобикаля заплащането на милиарди долари налози, разкриват досиетата " Парадайс ".

През 2013 година IT компанията беше разследвана в Съединени американски щати за укриване на налози. Обвинението беше за отбягване заплащането на десетки милиони долари посредством прекачване на облагите в ирландски дъщерни сдружения. Тогава изпълнителният шеф Тим Кук декларира: " Плащаме всички дължими налози, всеки един $... Не подвластен от данъчни трикове... Не крием пари на някой карибски остров ".

През 2014 година Ирландия се огъва под интернационалния напън и спира начините за данъчни оптимизации, употребявани от Apple и други компании.

Изтеклите в този момент документи демонстрират по какъв начин в действителност е реагирал производителят на iPhone на всичко това. Започнали са да търсят ново данъчно леговище. И са го намерили на остров Джърси благодарение на юридическите си съветници от Baker McKenzie - една от най-хубавите правни кантори в света, и един от главните играчи в офшорния свят - Appleby, адвокатска фирма, профилирана в основаването и администрирането на компании в така наречен " данъчен парадайс " - офшорните зони.

През март 2014 година Baker McKenzie отправят 14 въпроса по имейла до офиса на Appleby за Кайманите, Британските Вирджински острови, Бермудските острови, островите Ман, Гърнзи и Джърси. Едно от настояванията е: " Потвърдете, че ирландска компания може да извършва управнически действия... без да бъде облагана с налози във вашата пълномощия ". Apple желаят и уверението, че локалните политици ще останат другарски настроени. " Има ли някакви условия, които допускат, че законът може да се промени по неподходящ метод в близко бъдеще ", питат те.

Накрая Apple се откриват в Джърси, мъничък остров в Ла Манша, който, както доста карибски офшорни зони, не полза с налози облагите на множеството компании.

Оттогава насетне Джърси ще играе значима роля в новата ирландска конструкция, учредена в края на 2014 година Съгласно договореностите създателят на MacBook продължава да се радва на минимални данъчни равнища върху главната част от облагите си и в този момент държи множеството от неамериканската си облага - 252 милиарда $ - там, твърди интернационалния консорциум от публицисти, работил по досиетата " Парадайс ".

Apple, представени от Би Би Си, споделят, че новата конструкция не е понижила налозите, които заплащат. Твърдят, че остават най-големият поданик с импортираните към $35 милиарда корпоративни налози през последните три години, че съблюдават закона и че измененията в него " не понижават данъчните ни заплащания в нито една страна ".

В последващо изказване на компанията се акцентира, че интервенциите или вложенията са били ръководени от Ирландия.

До 2014 година софтуерната компания е употребила малки врати в данъчните законодателства на Съединени американски щати и Република Ирландия, които са разрешили на Apple да изнесе облагите си от Америка - все още към 55% от приходите - посредством ирландски дъщерни дружества, чиято регистрация им е разрешила за заплащат дребни суми за налози или въобще да не дължат такива, отбелязва Би Би Си. Така вместо да заплати 12.5% корпоративен налог в Ирландия или 35% в Съединени американски щати, структурата на Apple им е разрешила да понижат данъчните равнища върху облагата си извън Съединени американски щати до 2-5% (в другите години).

От Еврокомисията пресметнаха, че равнището на налозите за една от ирландските компании на Apple за една година е било единствено 0.005%.

Световното следствие досиетата " Парадайс " разкрива връзките с офшорни компании на някои от най-влиятелните персони и компании по света. От близо 13.4-те милиона файла излизат имената на повече от 120 политици и международни водачи, в това число кралица Елизабет II, хора от обкръжението на американския президент Доналд Тръмп. То демонстрира механизмите, посредством които огромни интернационалните компании (като Apple и Nike) заобикалят заплащането на налози или заплащат доста по-малко.

Материалите са изтекли от няколко огромни офшорни снабдители и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища. В оповестението им се включиха Международният консорциум на проверяващите публицисти с сътрудници като Guardian, BBC и New York Times.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР