Най-новата постоянна музейна изложба Пловдив по пътя на модерния свят“

...
Най-новата постоянна музейна изложба Пловдив по пътя на модерния свят“
Коментари Харесай

Показват "Пловдив по пътя на модерния свят"

Най-новата непрекъсната музейна галерия „ Пловдив по пътя на модерния свят “ в Регионалния исторически музей ще бъде публично открита на Празника на града, 6 септември. Тя може да се преглежда от 2 септември, и показва над 400 експоната и богат снимков материал. Това е първата галерия под тепетата, която наблюдава модернизацията на града от Освобождението на България през 1878 година до втората половина на XX век.

Директорът на РИМ доктор Стефан Шивачев сподели, че измежду най-ценните движимости са тези на пловдивчанина доктор Константин Стоилов , министър-председател на България в края на XX век, колекция на машини и уреди от Тютюневия град, както и табелите на Първата привилигирована фабрика за консерви в Пловдив, нарисувани от Цанко Лавренов. 

Музеят излага за първи път ретро детска кола Форд, от средата на XX век, както и първия български радиоприемник „ Адмиралъ “ от 1938 година, от който към момента звучат мелодии.

Проследена е модернизацията на улици и булеварди в Пловдив, както и индустриализацията на града, с модерните апарати и уреди за  времето си, от пишещи машини, до телефони, грамофони, уреди за премерване и така нататък Могат да се прегледат и архимни фотоси от Първото българско земеделско-промишлено ревю, 1892г.

Експозицията е подредена в напълно ремонтираното южно крило на Областното заседание на Източна Румелия на пл. „ Съединение “ 1. Целта е и да послужи интензивно в часовете по история на учениците от Пловдив. 

Специално са показани сбирки от български монети, от интервала след Освобождението до през днешния ден. Видно е и по какъв начин Пловдив е един от центровете на банковото дело в България. Има скъпа сбирка с движимости на Мария Найден Герова, както и на Рудолф Фрик, създателя на Бирената фабрика, сбирка на Недко Каблешков, дарена от наследниците. 

На 6 септември изложбата може да се прегледа гратис, от 9.30 часа до 15 часа, и вечерта от 19.45 с формалните посетители. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл, а видеоисторията вижте в и тук:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР