Най-ниските пенсии у нас остават без увеличение от 1 юли.

...
Най-ниските пенсии у нас остават без увеличение от 1 юли.
Коментари Харесай

Лоша новина за хората, които получават най-ниска пенсия у нас

 Най-ниските пенсии у нас остават без нарастване от 1 юли. Тези, които след осъвременяването с 5% не надвишават минималния предел за съответния тип, ще продължат да се изплащат в същия размер, оповестиха от Националния застрахователен институт. 

На процедура тези пенсии бяха увеличени от 1 януари с повишението на минималната за застрахователен стаж и възраст на 300 лв.. Обикновено това повдигане се прави от 1 юли, само че тази година по изключение беше направено 6 месеца по-рано. Аналогично е и ситуацията за хората, които получават оптималната пенсия, защото тя също беше увеличена от 1 януари 2021 година на 1440 лв..

Останалите пенсионери ще получат през юли осъвременените по “швейцарското предписание " трудови пенсии. Увеличението ще бъде 5 на 100 върху действителния или непокътнатия размер на пенсиите към 30 юни 2021 година, без да се включват изплащаните към тях добавки, прецизират от Национален осигурителен институт.

Изплащането на обновените пенсии ще стартира от 7 юли (сряда) и ще продължи до 20 юли (вторник).

Към тях ще бъде изплатена и добавката от 50 лв., която ще получат близо 2,08 милиона пенсионери, без значение от размера на техните пенсии. Изплащането на сумите посредством пощенските станции ще се прави по направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 юли 2021 година

Пенсионерите могат да ревизират за новия размер на пенсията си след 1 юли посредством електронната услуга “Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК " на уеб страницата на Национален осигурителен институт. Ако човек изиска, може да получи и предписание за новата пенсия по няколко метода - в съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, по пощата с предложено писмо или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Държавна организация “Електронно ръководство ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР