Най-ниска е заболеваемостта на хората в активна възраст между 30

...
Най-ниска е заболеваемостта на хората в активна възраст между 30
Коментари Харесай

Най-застрашени от грипа сега са децата между 5 и 14 години, следим и ситуацията със скарлатината

Най-ниска е заболеваемостта на хората в дейна възраст сред 30 и 64 година, възрастните също съвсем не боледуват, сподели доктор Георги Паздеров

-Д-р Паздеров, каква е заболеваемостта в Бургаско и несъмнено ли е, че става въпрос за варианта H1N1?

-Да, изрично става въпрос за този вариант и съответно от вид „ А ”. Това е изолирано в Бургасот общо 6 случая на изпратени проби до Националната референтна лаборатория. Само един от тях е на възрастен, другите 5 са на деца. В очакване сме през днешния ден или на следващия ден да получим информация за другите изпратени проби, защото още в първия работен ден на 2023 година имаше напор при общопрактикуващите лекари.

-Кои боледуват най-често?

-До края на предходната седмица най-често боледуваха децата от 0 до 4 година Сега за последните 7 дни най-висока е заболеваемостта сред 5 и 14-годишна възраст; следвана от тази сред 0 и 4 година На трето място е възрастовата група от 15 до 29 година, а минимум боледуват дейните – от 30 до 64 година, при които отчитаме най-ниска заболеваемост.

-А какъв брой са случаите, регистрирани на седмична база?

-До този миг имаме 426 случая за последните 7 дни. Тоест – достигнали сме до 99-ия персентил, който повтаряме на всички места. Това ни даде съображение през днешния ден да обявим грипна зараза, считано от 12 януари, четвъртък. Взехме единомислещо решение да проведем идната среща на Щаба идващия вторник, когато ще преценим дали да удължим грипната зараза.

-Колко в действителност рисков е този грип, който сега се записва в Бургас и страната? Има ли риск за хора на 65-годишна възраст?

-Тази възрастова група е на предпоследно място по застрашеност. Още повече, че тази година, мисля, че имаме близо 20%, които се имунизираха. Спомняте си годината в която пристигна Коронавирус, имахме отново най-малка заболеваемост във възрастовата група над 64 година, защото тогава също бе извършена една сериозна имунизационна акция и противогрипните ваксини бяха заплатени и обезпечени от Министерството на здравеопазването. Тази година ползата към имунизациите също беше висок, допускам по индукция от имунизациите срещу Коронавирус. Но за благополучие възрастните хора в този момент са най-слабо наранени.

-Коя община е с най-притеснителните индикатори все още?

-По методиката, за разлика от Коронавирус, грипът не се пресмята от община до община. Докато Коронавирус се изчисляваше на 100 000 население, грипът се пресмята на 10 000 и по методика се следи всеки регионален град, в тази ситуация Бургас.

-Скарлатина също се регистрира тази зима...

-Да, следим обстановката. През последния месец имаме 4 гърмежа на скарлатина, за които е известено Министерството на здравеопазването. Знаете, че това е бактериална зараза и тъкмо по тази причина се наложи въвеждането на спомагателни ограничения в детските градини. Те също бяха разисквани през днешния ден на съвещанието на Щаба – за дву- и три-кратна стерилизация на играчки и столчета, и въобще всичко, до което се допират децата. Засилванеме и филтъра – да не се позволяват вътре родители. При случай на болен човек от личния състав, изследваме всички, в това число и децата.

-На какво се дължи разликата при изчисляването на заболеваемостта сред Коронавирус и грипа? Преди малко споменахте, че при първото за база се взимат данните на 100 000 индивида, а при второто – на 10 000.

-Просто такава е методиката. Някои неща се считат в проценти, някои на промили, някои на персентили, други на 100 000. Това са разнообразни наименования.

-А съпоставимо ли е откъм тежест настоящето заболяване, породено от грипа, с протичането на Омикрон разновидността на SARS-CoV-2? Сега, доколкото разбираме, " върлува " вариантът H1N1, предизвикал пандемията от свински грип през 2009 година

-Не, изрично не. Свинският грип протичаше доста по-тежко.

* В изявлението са употребявани въпроси и от други медии

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР