52-годишен мъж от Флорида постъпва в болница с оплаквания, че

...
52-годишен мъж от Флорида постъпва в болница с оплаквания, че
Коментари Харесай

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

52-годишен мъж от Флорида постъпва в болница с недоволства, че нормалното му главоболие се е влошило през последните четири месеца.

При по-внимателно проучване благодарение на компютърна томография лекарите откриват, че мощните му главоболия са резултат от няколко кисти в мозъка.

Експерти по инфекциозни заболявания вършат кръвни проучвания, с цел да потвърдят, че това са ларвни кисти на свинска тения (Taenia solium) и че главоболието на мъжа е признаци на невроцистицеркоза.

Екип от американски лекари и откриватели изясняват в отчет за случая, че източникът на инфекцията на пациента е загадъчен. Мъжът е декларирал, че не е пътувал до страни или ферми, които усилват риска от излагане на инфектирано свинско месо, нито до храни или вода, нечисти със инфектирани фекалии.

Невроцистицеркозата се среща доста рядко отвън класическите експозиции или пътуванията в страни с по-лоши санитарни условия, а до момента се смяташе, че не съществува в Съединени американски щати.

Мъжът призна, че обича леко сготвения бекон, защото го е ял през по-голямата част от живота си. Това може да е причина да се окаже с тения в себе си, известна още като таениаза, само че не изяснява по какъв начин кистите са попаднали в мозъка му.

" Може единствено да се спекулира, само че като се има поради пристрастието на нашия пациент към недопеченото свинско месо и доброкачествената история на експозиция, ние избираме неговата цистицеркоза да е била предадена посредством автоинфекция след погрешно миене на ръцете, откакто той самичък се е заразил с таениаза от питателните си привички ", пишат създателите.

" Таениазата се появява при консумация на незадоволително сготвено свинско месо и вложените в него ларвни цисти, до момента в който цистицеркозата се получава, когато човек погълне яйца, открити в изпражненията на други хора, заболели от таениаза ", още написа в отчета.

Лекарите допускат, че мъжът евентуално е имал тения от яденето на суров бекон, а по-късно е погълнал някои от яйцата ѝ от личните си изпражнения.

Нека това да ви подсети да си миете ръцете.

Невроцистицеркозата крие опасности, които надалеч надвишават мигрената, като в 80 % от случаите се следят припадъци. В взаимозависимост от това в кои елементи на мозъка са заседнали кистите, признаците могат да варират от несъществуващи до дълбоки, като класическите признаци включват фокални неврологични дефицити като частична парализа, уязвимост, изтръпване и загуба на надзор върху движенията; нараснало налягане в черепа; и признаци на когнитивен крах като комплициране и загуба на паметта.

Авторите на проблема споделят, че въпреки мигрената сама по себе си да не изисква невроизобразяване, " острите и непрекъснати промени в честотата или характера на мигрената би трябвало да провокират опасения за нова патология, както при нашия пациент ".

Този мъж е бил лекуван с противопаразитни и противовъзпалителни медикаменти, след което мозъчните му червеи - и главоболието, което са му причинявали - са изчезнали, написа vesti.bg.

Авторите се притесняват, че мъжът може да се е разболял от американско свинско месо.

" Исторически е доста извънредно да се срещне инфектирано свинско месо в Съединени американски щати и нашият случай може да има последствия за публичното здраве ", пишат те.

Тази публикация е единствено с информативен темперамент и няма за цел да предлага медицински препоръки. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни експерти по въпроси, които може да имате по отношение на медицински положения.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР