Масово българският айрян е направен от сухо мляко. След началото

...
Масово българският айрян е направен от сухо мляко. След началото
Коментари Харесай

Айрянът в магазина - от сухо мляко, ядем сирене със 78% вода

Масово българският айрян е изработен от изсъхнало мляко. След началото на войната суровината се внася поголовно от Украйна у нас. Ниската цена на сухото мляко го прави отлична съставния елемент за родната продукция, която по този метод пести пари от свежо прясно или в тази ситуация подквасено кисело мляко за яйрян. Сирене, кашкавал и яйрян от изсъхнало мляко и палмова лой нямат никаква хранителна стойност, а тъкмо противоположното - нездравословни са за организма.

Това съобщи пред " Труд news " Симеон Караколев, ръководител на националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думуте му, сухото мляко се влага главно в най-евтините и имитиращи артикули. 

" Може ли да си визиите, че на пазара си имаме " сирене " със 78% наличие на вода! Важно е да се четат етикетите, тъй като този артикул може да е всичко друго, само че не и сирене. В него няма нито свежо мляко, нито закваски, нито развой на зреене. Имаме водица, изсъхнало мляко и палма ", уточни още Караколев. 

В имитиращите артикули най-често се поставя изсъхнало обезмаслено мляко, палмова лой, калциев хлорид, емулгатор, сол и квас.

Проверка на " Труд news " демонстрира, че кофа от 10 кг имитиращо сирене коства 49 лева, или по 4,90 лева за кг. В същото време качественото сирене у нас варира сред 20 и 25 лв. килото, което прави имитиращият артикул 3 и 4 пъти по-евтин. 

" В момента в целия свят козето сирене е шлагер, ние имаме прелестно козе сирене, само че към този момент съвсем си нямаме животни, които да го създават. Държавата убива отглеждането на животни. Нещо повече - не подхваща ограничения за прекъсване на нездравословните първични материали и продукции. В една Франциия или Германия това не може да се случи, тъй като политиците и самият бизнес мигновено ще излязат и ще кажат - не, ние няма да продаваме това на хората, тъй като това е нездравословен отпадък ", възмути се Караколев,
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР