Най-малко три жени са дали положителни проби за вируса ХИВ,

...
Най-малко три жени са дали положителни проби за вируса ХИВ,
Коментари Харесай

Поне 3 жени са ХИВ-позитивни след разкрасителна процедура вампирски фейшъл

Най-малко три дами са дали позитивни проби за вируса ХИВ, откакто се подложили на „ вампирски “ козметични процедури за лице, пише Би Би Си. Това сочи отчет на Центъра по надзор и предварителна защита на болесттите, като заразяването се е случило през 2018 година в щата Ню Мексико.

Смята се, че това са първите случаи на предаване на ХИВ посредством козметична процедура, документирани до момента в Съединените щати.
Какво е „ вампирски фейшъл “ (vampire facial)
Терминът е всекидневен за така наречен козметични процедури с кръвна плазма. Той включва венозно взимане на кръв, като по-късно се отделя богата на тромбоцити плазма благодарение на центрофуга. По-късно плазмата се инжектира назад в лицето посредством дребни убождания с игла.

Твърди се, че процедурата оказва помощ за възобновяване на кожната преграда и подтиква производството на колаген. Така се понижават бръчките и белезите от акне.

Процедурата съществува от много време и е доста известна и измежду известните персони. Ким Кардашиян разгласява селфи след процедурата през 2013 година Няколко години по-късно тя разкри, че повече не би се подложила на тази процедура, защото е била доста мъчителна.

Козметичната процедура коства сред 1000 и 2000 $ в лицензираните салони, сочи инспекция на Би Би Си.

Как дамите са се заразили с ХИВ
През 2018 година Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите научи за американка, която дала позитивна проба за ХИВ, до момента в който била в чужбина. Жената нямала никаква история на потребление на опиати или скорошно преливане на кръв, нито пък е имала подозрителен полов контакт.

Това, което усъмнило ЦКПЗ, е разказът на дамата, че по-рано същата година си направила „ вампирски фейшъл “ в Ню Мексико.

Центърът почнал инспекция на мястото, което предложило и други разкрасителни процедури с инжекции, измежду които и ботокс. Проверката открила, че салонът не е лицензиран, а практиките им за надзор на инфекциите били „ рискови “. Сред тях специалистите открили „ тубички с кръв без етикети и обозначения “, които били складирани в кухненски ледник до храна, както и „ разопаковани спринцовки с игли, разпръснати в шкафове и по плотовете “.

Някои от епруветките с кръв изглеждали към този момент употребявани, само че все пак продължавали да се употребяват. Проверката на центъра открила също, че най-малко един клиент на въпросния салон за хубост, е имал позитивен тест за ХИВ, преди да ги посети.

До момента организацията е свързала салона с пет случая на ХИВ, измежду които и четири дами, които си създали „ вампирски фейшъл “ при тях сред май и септември 2018 година Петият случая е при мъж, който имал връзка с една от дамите. Късният стадии на инфекцията при него и приятелката му сочел, че и двамата са се разболели преди тя да посети салона.

Салонът за хубост е затворен наложително през 2018 година, а някогашната собственичка излежава присъда от три години и половина в пандиза. През 2022 година тя пледирала виновна при обвиняванията, че практикува медицина без лиценз.

До момента има оповестени стотици научни материали и изследвания, които откриват, че сходни лекувания са ефикасни при спортни пострадвания, акне, екзема и други кожни проблеми. Според Американската дерматологична асоциация процедурата, когато се извърши вярно, е изцяло безвредна.

Най-големият риск идва от обработването на кръвта в козметичния салон. Също е значимо да се внимава коя кръв на кого се инжектира.

Експертите поучават при интерес към сходни козметични процедури клиентите съществено да ревизират салоните, преди да им се доверят. Трябва да схванат също по какъв начин се работи с игли в салона и дали практиката им е безвредна.

„ Вампирският фейшъл “ не е първата козметична процедура, която се свързва със заболяване в Съединените щати. Преди седмица няколко случая на ботулизъм бяха свързани с слагането на подправен ботокс. Разболели са се 22 души в 11 щата, някои от тях са били приети в болница. Ботулизмът е съществено заболяване, което включват замъглено зрение, мъчно преглъщане и дишани, забавена тирада и тежка отмалялост, предава през днешния ден бТВ.

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР