Най-малко пет станаха жертвите на проливните дъждове и наводненията обхванали

...
Най-малко пет станаха жертвите на проливните дъждове и наводненията обхванали
Коментари Харесай

Наводненията в Турция и Гърция взеха жертви

Най-малко пет станаха жертвите на проливните дъждове и наводненията обхванали централните елементи на Гърция и Западна Турция.
Драматично остава ситуацията в гръцкия Волос, където придошлата вода след бурята " Даниел " отнесе паркирани коли в морето. Един човек е умрял, след сриване на дома му. Наводнени са стотици къщи. Хиляди семейства са останали без ток, мобилна мрежа и Интернет. Няколко души са останали блокирани на летището на остров Скиатос в Егейско море, където полетите бяха анулирани.
Метеоролозите предизвестиха, че това са едни от най-обилните превалявания в историята на страната, като могат да продължат до петък. Местните са предизвестени да не излизат от домовете си.
Европейската част на Турция е мощно наранена от бурята. Съобщава се за двама починали и четирима удавили се в провинция Къркларели, край границата с България. Още двама души са починали в покрайнините на Истанбул, откакто колите им са отнесени от стихията.
Турският вътрешен министър Али Йериклая означи, че са мобилизирани екипи за незабавна помощ, които са съумели да спасят шестима души.
Междувременно държавното управление на Словения възнамерява краткотраен спомагателен налог за банките, с цел да финансира възобновяване след опустошителните наводнения в страната предишния месец. Предвижда се за пет години финансовите институции да бъдат обложени с 0,2% върху активите си и най-вероятно това ще бъде включено в новия законопроект за възобновяване и развиване.
" Навсякъде в Европа се вкарват нови налози и Словения се насочва в тази посока ", съобщи в народен ефир министър председателят Роберт Голоб, обявявайки новия данък, от който се чака държавното управление чака да получава по 100 милиона евро годишно.
Щетите от най-тежките наводнения от три десетилетия насам в Словения се пресмятат на 7 милиарда евро. Европейски Съюз отпуска към 2 милиарда евро за възобновяване на страната.
По-рано Испания вкара сходен налог, който получи зелена светлина от Европейската централна банка с ангажимента, че постъпленията не би трябвало да се употребяват за покриване на бюджетен недостиг, а целево.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР