Най-малко двама души загинаха, а близо 30 бяха ранени при

...
Най-малко двама души загинаха, а близо 30 бяха ранени при
Коментари Харесай

Най-малко 2 загинали и близо 30 ранени при експлозия близо до мол на Филипините

Най-малко двама души починаха, а близо 30 бяха ранени при детонацията на задействано от разстояние взривно устройство покрай входа на търговски център в южната част на Филипините, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на управляващите.
Двамата са умряли от раните си на път за болничното заведение.
Предполага се, че атентатът е дело на мюсюлмански екстремисти. Бомбата избухнала покрай клетките за багаж в мол "Саут сийз " в град Котабато, на към 900 км от филипинската столица Манила. Силите на реда са разкрили наоколо второ, неизбухнало взривно устройство.
Първоначалното следствие е открило, че бомбата е сходна с употребяваните от локални мюсюлмански екстремисти, заклели се във честност на групировката "Ислямска страна ", сподели по телефона ген.-майор Сирилито Собехана.
Правителствените сили започнаха предходната седмица нахлуване против бойци от организация на име "Даула Исламия " и в сраженията бяха убити минимум седем бойци, означи Собехана. Това наподобява е част от отмъщението. Проблемът е, че жертва стават мирни жители, акцентира той.
По-рано бе обявено за 11 ранени при детонацията. Военен представител сподели, че напрежението в Котабато в последно време е високо поради планувания идващия месец референдум за основаване на нова мюсюлманска самостоятелна териториална единица в южния район Минданао.
Създаването на нов самостоятелен район Бангсаморо в Минданао беше основна точка от мирното съглашение от 2014 година сред филипинското държавно управление и Ислямски фронт за избавление на Моро (ИФОМ).
ИФОМ беше най-голямата мюсюлманска бунтовническа група, бореща се за обособена ислямска страна в Минданао от 1970 година Фронтът се съгласи да одобри автономност след десетилетия на договаряния, напомни ДПА.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР