Най-малко 69 души бяха убити и десетки ранени след силно

...
Най-малко 69 души бяха убити и десетки ранени след силно
Коментари Харесай

Най-малко 69 загинаха при земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер в западен Непал

Най-малко 69 души бяха убити и десетки ранени след мощно земетресение в западната част на Непал.

Плиткото земетресение удари в 23:47 ч. (18:02 GMT) в петък към западния регион на Джаджаркот, хълмист регион на към 500 километра (310 мили) западно от столицата Катманду, който е дом на към 190 000 души.

Продължете да четете

лист от 4 елементаСнимки: Афганистан, обиден от ново земетресение в региона на Херат Западен Афганистан, обиден от трето земетресение за съвсем седмица Афганистан ударен от второ мощно земетресение за дни Снимки: Афганистанците скърбят, до момента в който битката за оживели от земетресението продължава завършек на списъка

Геоложкият институт на Съединени американски щати дефинира магнитуда на 5,6 и сподели, че е бездънен единствено 18 километра (11 мили).

Трусовете бяха усетени чак до Катманду и даже на към 600 км (375 мили) в индийската столица Ню Делхи.

Местният чиновник на Джаджаркот Хариш Чандра Шарма сподели, че минимум 34 души са били убити в неговия регион, до момента в който в прилежащия регион Рукум Запад полицейският чиновник Намарадж Бхатараи сподели, че са обявени минимум 35 смъртни случая.

„ Спасителните и издирвателни екипи би трябвало да разчистят пътищата, блокирани от сухи свлачища заради земетресението, с цел да доближат до засегнатите региони “, сподели Бхатараи.

Пишейки в обществената медийна платформа X, непалският министър председател Пушпа Камал Дахал изрази „ дълбоката си тъга по отношение на човешките и физически вреди, породени от земетресението “ и подреди на службите за сигурност да стартират незабавни избавителни и помощни интервенции.

Местни медийни фрагменти демонстрират срутени фасади на тухлени къщи с огромни мебели, разпръснати по земята.

Местните управляващи споделиха, че към момента не е допустимо да се откри контакт с региони покрай епицентъра в Рамиданда.

„ Къщите се срутиха. Хората се втурнаха от домовете си. Навън съм измежду тълпата от ужасени поданици. Опитваме се да намерим детайлности за вредите “, сподели полицейски чиновник Сантош Рока пред организация Ройтерс по телефона.

Най-малко 20 души са били откарани по неотложност в болница с пострадвания, сподели пред Ройтерс представител на област Джаджаркот Суреш Сунар.

„ Самият аз съм навън. Събираме детайлности, само че заради студа и нощта е мъчно да получим информация от отдалечени региони “, сподели той.

Непал лежи на огромна геоложка линия на разлом, където индийската тектонска плоча се избутва нагоре в евразийската плоча, образувайки Хималаите, и земетресенията са постоянно събитие.

През 2015 година към 9 000 души бяха убити при две трусове в Непал. Цели градове, вековни храмове и други исторически обекти бяха превърнати в отломки, с повече от един милион разрушени къщи.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР