Най-малко 59 мигранти са се удавили рано в сряда, а

...
Най-малко 59 мигранти са се удавили рано в сряда, а
Коментари Харесай

Десетки мигранти загинаха, след като лодка потъна край бреговете на Гърция

Най-малко 59 мигранти са се удавили рано в сряда, а други се считат за изчезнали, откакто плавателният съд, в който са били, се e преобърнал и потопен край Гърция, заяви бреговата защита на страната.

До обяд са избавени 104 души , само че към момента не е ясно какъв брой са били на борда. Корабокрушението е най-смъртоносното край Гърция през тази година, оповестява Ройтерс.

Бреговата защита посочи, че огромната рибарска лодка, която е била на път за Италия , е била видяна в интернационалните води късно във вторник от аероплан на граничната организация на Европейския съюз Фронтекс и два близки кораба - на към 80 км югозападно от град Пилос в Южна Гърция.

Според информацията хората на борда са отказали помощта, препоръчана от гръцките управляващи тогава. Няколко часа по-късно лодката се е преобърнала и потънала, което е провокирало интервенция по търсене и избавяне.

Държавната радио и телевизионна компания ERT заяви, че лодката е отплавала от либийския град Тобрук , който се намира южно от гръцкия остров Крит. Повечето от хората на борда са били млади мъже. Гръцките управляващи не потвърдиха незабавно тяхната народност, както и от кое място е отплавал корабът, само че споделиха, че оживелите са откарани в град Каламата.

Гърция е един от главните пътища към Европейски Съюз за бежанци и мигранти от Близкия изток, Азия и Африка. Повечето от тях минават към гръцките острови от близката Турция , само че все по-голям брой лодки подхващат и по-дългото и рисково пътешестване от Турция до Италия през Гърция.

По данни на Организация на обединените нации към 72 000 бежанци и мигранти са пристигнали до момента през тази година в страните на предната линия на Европа - Италия, Испания, Гърция, Малта и Кипър, като по-голямата част от тях - в Италия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР