Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни сгради и музеи са

...
Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни сгради и музеи са
Коментари Харесай

Над 50 културни обекта в Украйна са унищожени

Най-малко 53 украински исторически обекта, религиозни здания и музеи са отчасти или изцяло унищожени по време на съветската инвазия в страната. Това сочи нов отчет на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета - ЮНЕСКО, представен от интернационалните организации. Действителното число на потърпевшите от войната артефакти евентуално е по-високо, защото тук-там като Мариупол или Херсон обстановката не може да бъде тъкмо оценена заради продължаващите бойни дейности.

„ Това е най-новият лист с артефакти и забележителности, само че той не е изчерпателен, защото нашите специалисти не престават да ревизират редица отчети, подадени от украинските управляващи ", съобщи в Париж заместник-генералният шеф на ЮНЕСКО за културата Ернесто Отоне Рамирес. За да потвърдят изказванията на локалните управляващи, експертите на организацията са употребявали сателитни фотоси и отчети на очевидци.

Харков в североизточната част на страната е един от най-засегнатите в това отношение региони на Украйна. От съветските бомбардировки са потърпевши Мемориалът на Холокоста, Държавният спектакъл за опера и балет и Музеят на изкуствата, споделя Рамирес. Киев е заплашен, само че към момента няма доказателства за нанесени вреди на седемте обекта на международното завещание на ЮНЕСКО в страната, измежду които са катедралата " Света София " и Пещерният манастир. Ситуацията в северния град Чернигов, който е откъснат от близките провинции от съветските войски, се счита за извънредно комплицирана. Чернигов е един от най-старите градове в Украйна с голям брой църкви и манастири, датиращи от 10-и до 19-и век. Сред тях е църквата " Света Екатерина ", която е в листата на ЮНЕСКО с над 50 разрушени и развалени здания.

Общо 29 религиозни обекта, 16 исторически здания, четири музея и четири паметника са изцяло унищожени. Има и голям брой отчети за опустошения на артефакти в обсадения град Мариупол и град Херсон, само че поради продължаващите военни дейности не може да се ревизира тяхното положение.

В писмо от 17 март генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азулей подсети на съветския външен министър Сергей Лавров за отговорностите на Русия да защитава културното наследство по време на спор според интернационална спогодба. „ Всяко нарушаване на тези правила ще докара до интернационална отговорност на причинителите “, сподели тя.

Министерството на културата на Украйна заяви, че е регистрирало 135 случая на съветски бойци, извършващи закононарушения против културното завещание на Украйна. Те включват поругаване и разрушение на краеведски музей в Киевска област, бомбардиране на трагичен спектакъл в Мариупол, и разваляне на мемориал на Холокоста в Харков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР