Най-малко 26 загинали при експлозия в Етиопия на фона на засилващ се конфликт

...
Най-малко 26 души бяха убити при експлозия в град Финоте
Коментари Харесай

Най-малко 26 души бяха убити при експлозия в град Финоте Селам в северозападна Етиопия, на фона на тежки боеве между правителствените сили и местна милиция.

Още 50 души са били ранени при взрива в неделя, според Манайе Тенау, главен изпълнителен директор на общата болница Finote Selam. Тези жертви са само лекуваните в болницата, а общият брой на жертвите не е ясен.

Tenaw каза пред CNN, че хората са съобщили, че са чули само една експлозия, чиято причина не е ясна.

Болницата вече е лекувала повече от 160 души в дните преди експлозията, добави той, тъй като по-рано този месец в района на Амхара избухнаха ожесточени битки между правителствените сили и местната милиция, известна като Фано.

Етиопската комисия по правата на човека (EHRC) изрази „сериозна загриженост“ относно тежките битки между двете групи, започващи на 3 август „след месеци на напрежение и спорадични сблъсъци“, се казва в изявление от понеделник.

Правителството на Етиопия обяви шестмесечно извънредно положение в района на Амхара на 4 август след дни на сблъсъци.

Някога съюзници срещу тиграйските сили в смъртоносен двугодишен конфликт, който приключи миналия ноември, правителството и милицията на Фано се разпаднаха през последните месеци, след като групата се противопостави на хода на федералното правителство да разпусне регионалните сили.

Националистите от Амхара твърдят, че това би застрашило регионалната сигурност.

EHRC каза, че е имало „тежки боеве в и около градовете в района на Амхара, които включват използването на тежка артилерия, което води до смъртта и нараняванията на цивилни“.

01 Blinken 0802 БРЕНДЪН СМИАЛОВСКИ/AFP/POOL/Getty Images

„EHRC също получи достоверни доклади за удари и обстрели, включително от Дебре Бирхан, Финоте Селам и Бури, което доведе до много цивилни жертви и щети на жилищни райони и обществени пространства“, се казва в съобщението, добавяйки, че подобни доклади са документирани в регионалната столица Бахир Дар, както и неговия втори по големина град Гондар.

Комисията също така отбеляза „широко разпространени арести на цивилни с етнически произход от Амхара“ в столицата Адис Абеба.

Относителното спокойствие се е върнало в Гондар и Бахир Дар, казаха жителите на CNN в понеделник. Правителствен говорител каза, че градовете в Амхара са били „освободени“ от федералните сили в телевизионно изявление в петък.

„Въпреки че тежките боеве затихнаха в големите градски райони от 9 август 2023 г., те продължават в други части на региона и остават основен проблем, докато не бъде намерено устойчиво решение“, каза EHRC.

01 зърно ukr етиопия 090822 Тикса Негери/Ройтерс

Организацията на обединените нации „призова всички страни да зачитат човешките права и да предприемат стъпки за деескалация на ситуацията“, отбелязвайки, че „предишните извънредни положения са били придружени от нарушения на човешките права“ в изявление от петък.

Правителствата на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените американски щати също отбелязаха цивилни жертви, призовавайки всички страни да „защитят цивилните, да зачитат правата на човека и да работят заедно за решаване на сложни проблеми по мирен начин, “ в съвместно изявление в петък.

CNN се обърна за коментар към федералното правителство, Етиопските национални отбранителни сили и регионалното правителство на Амхара.

През март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че САЩ официално са установили, че въоръжените сили на всички страни в конфликта в Северна Етиопия са извършили военни престъпления.

„След внимателен преглед на закона и фактите от отдела, установих, че членове на Етиопските национални отбранителни сили, Еритрейските отбранителни сили, силите на Народния освободителен фронт на Тиграй и силите на Амхара са извършили военни престъпления по време на конфликта в Северна Етиопия“, Блинкен каза на пресконференция за публикуването на доклада на Държавния департамент за правата на човека за 2022 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР