Най-малко 24 души са загинали в пожарите, бушуващи около Атина,

...
Най-малко 24 души са загинали в пожарите, бушуващи около Атина,
Коментари Харесай

Най-малко 24 души са загинали в пожарите около Атина

Най-малко 24 души са починали в пожарите, вилнеещи към Атина, заяви тази нощ по малкия екран представител на гръцкото държавно управление, представен от Франс прес.

Повечето жертви са попаднали в огнения капан в региона на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави представителят. Ранените са над 104, 11 от тях тежко, 16 от потърпевшите са деца.

" Време е за битка против пламъците ", съобщи по-рано министър председателят Алексис Ципрас, който редуцира визитата си в Мостар, в Босна, с цел да се върне в Атина. ТАСС цитира премиера, че пожарите са отвън надзор. Той добави, че 600 пожарникари са били разгърнати през вчерашния ден по трите огнени фронта.

Два от тях са траяли да се разрастват през нощта към Мати и на към 55 км от западно от столицата, покрай Кинета, около автомагистралата към Коринтския канал.

Спасителните интервенции по въздуха, с присъединяване на осем самолета и девет хеликоптера, са прекъснати през нощта.

Ципрас изрази паника от едновременното лумване на пожарите, което породи догатки, че може би те са престъпни, показва Агенция Франс Прес.

" С напредването на избавителните работи има заплаха да бъдат открити нови жертви, нощта ще бъде дълга ", сподели чиновник на пожарната. Девет катера на бреговата защита, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, близо до Мати, за евакуация на жители и туристи, избягали от огнената буря по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти.

Заради жертвите президентството анулира приема, който трябваше да се състои довечера във връзка на възобновяване на демокрацията в Гърция през юли 1974 година

Според генералния секретар на Гражданската отбрана Янис Капакис пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави обстановката рискова.

Температурите в Гърция доближават 40 градуса по Целзий и съгласно метеорологичната работа изискванията ще останат сложни и през днешния ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР