Най-малко 227 мигранти са били спасени край Канарските острови в

...
Най-малко 227 мигранти са били спасени край Канарските острови в
Коментари Харесай

Стотици мигранти бяха спасени край Канарските острови

Най-малко 227 мигранти са били избавени край Канарските острови в Испания през вчерашния ден. Това оповестиха публични лица, ден след докладваната гибел на повече от 30 мигранти там, предава “BBC ”.

Службите за незабавна помощ и от бреговата защита оповестиха, че мигрантите са пътували на надуваеми лодки покрай островите Лансароте и Гран Канария в Атлантическия океан. Няколко от тях са били откарани в болница за лекуване в „ леко положение “.

В сряда две благотворителни организации обявиха, че повече от 30 мигранти може да са се удавили, откакто лодката им е потънала край Гран Канария. Испанските управляващи разкриха още, че спасителите са разкрили телата на малолетен и мъж и са избавили други 24 души. Въпреки това благотворителните организации – Walking Borders и Alarm Phone – споделиха, че към 60 души са били на борда.

Хелена Малено Гарсон от Walking Borders счита, че 39 души са се удавили , в това число четири дами и бебе, до момента в който съгласно Alarm Phone 35 души са изчезнали .

И двете организации следят лодките с мигранти и получават позвънявания от хора на борда или техни родственици.

Корабът на испанската избавителна работа Guardamar Caliope е бил единствено на към час корабоплаване от лодката във вторник вечерта, съгласно испанската осведомителна организация Efe. Корабът обаче не оказа помощ на гумената лодка, защото интервенцията беше поета от марокански чиновници, които изпратиха патрулна лодка , пристигнала в сряда сутринта, 10 часа откакто е била видяна от испански избавителен аероплан, съгласно Ройтерс.

„ BBC “ е изпратила молба за коментар до вътрешното министерство на Мароко .

Анхел Виктор Торес, водач на района на Канарските острови, разказа случая като „ покруса “ и прикани Европейския съюз да откри миграционна политика, която „ предлага координирани и подкрепящи отговори “ на казуса с миграцията .

Въпреки че са край западния бряг на Африка , Канарските острови са част от Испания и доста мигранти пътуват от Африка към архипелага с вярата да доближат континентална Европа.

Миграционният път Западна Африка-Атлантическия океан се счита за един от най-смъртоносните в света и минимум 543 мигранти са починали или са изчезнали по време на това пътешестване през 2022 година, съгласно Международната организация по миграция към Организация на обединените нации.

Международната организация по миграция акцентира, че е имало 45 корабокрушения по маршрута през този интервал, само че признава, че цифрата е „ евентуално подценена “, защото данните са нищожни и непълни. Повечето от пътуващите са от Мароко, Мали, Сенегал, Кот д’Ивоар и други елементи на Субсахарска Африка , се споделя в него.

Миналата седмица лодка с мигранти, пренасяща стотици хора, потъна край гръцкото крайбрежие, като се знае, че минимум 78 са починали, макар че се притеснява, че доста повече са се удавили.

Службата за правата на индивида на Организация на обединените нации заяви, че до 500 души към момента са в неопределеност , а “BBC ” е получила доказателства, които слагат под подозрение описа на гръцката брегова защита за случилото се. Бреговата защита твърди, че лодката е била на курс към Италия и не се е нуждаела от избавяне .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР