Най-малко 22 души са загинали, а над 1030 са ранени

...
Най-малко 22 души са загинали, а над 1030 са ранени
Коментари Харесай

СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ: 22 загинали и над 1030 ранени

Най-малко 22 души са починали, а над 1030 са ранени след смъртоносното земетресение в Турция от петък вечерта. Това сочат последните данни на локалните управляващи.

6.8 по скалата на Рихтер е била неговата мощ, епицентърът –в източната турска област Елязъг. Pо данни на нашето Външно министерство няма потърпевши български жители.

Земетресението е било усетено в Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив. Цяла нощ продължаваха вторичните земетресения, някои от тях със мощ над 5-та степен по скалата на Рихтер. Стотици спасители и пожарникари са изпратени в засегнатата област, хиляди палатки, кревати и одеала за потърпевшите хора. Нанесени са вреди по стотици здания. Трусът беше регистриран в 22 часа и 49 минути на два километра дълбочина.

В региона на бедствието работят близо 500 избавителни екипа от 28 турски провинции.Доставени са към 1 700 палатки и повече от 9 000 одеяла за потърпевшите. Tече огромна издирвателна интервенция, с вярата че под рухналите здания има живи хора.

В град Елязъг са огромна част от разрушенията. Спасителите имат вяра, че под руините има най-малко 30 души, които още са живи и може да им се помогне.

Телевизионни камери снимаха по какъв начин два случая, на открити оживели, които бяха извадени от руините и откарани в болница. Очаква се броят на починалите след мощния трус да нарасне. "Земетресението стана в 8:55 часа. Бяхме си вкъщи. Първият трус беше доста нескончаем. Поне 15 секунди. Всички избягаха от къщите си ", показа възрастен мъж.

Разрушения има в най-малко няколко града в провинция Елязъг, която се намира на към 500 километра източно от столицата Анкара. Повечето жертви са нейни поданици, останалите са били убити в прилежащата провинция Малатия. Болниците в региона са претъпкани със стотици потърпевши. "Къщите или са срутени, или развалени. Не можем да се върнем в тях. Няколко души от моето село починаха. Господ да ни е на помощ, да ни даде самообладание. Животните ни бяха убити. Всички се събрахме към огъня, с цел да прекараме нощта, завити с одеала ", описа пострадал от земния трус.

Разрушителните трусове в Турция не са необичайност. Най-голямото в последните десетилетия беше преди 21 години, близо до Истанбул. Тогава бяха убити 17 хиляди души, а повече от половин милион отстанаха бездомни. Последното огромно злополучие беше през 2011-та, когато мощно земетресение край езерото Ван лиши живота на над 520 души.

Няма информация за потърпевши български жители от смъртоносното земетресение в Турция. При нужда българските жители могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефоните изписани на екрана. Премиерът Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми на турската страна. Продължават избавителните интервенции в района на труса. Броят на починалите за жалост не е финален, оповестиха спасителите. Стотици са ранените хора, а хиляди здания са развалени.

“По първични данни нямаме информация за потърпевши български жители. В този регион не живеят компактни масове изселници и същият не е посещаван от туристи. Посолството е в непрекъсната връзка, имаме дежурни телефони, подготвени сме да предоставим информация на всички, които ни потърсят, имат родственици и тн само че отново споделям до момента никой не ни е търсил”, разяснява за NOVA посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Турските избавителни екипи извадиха живи 39 души отдолу под руините на постройките в провинция Елязъг и Малатия, съобщи БГНЕС.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР