Най-малко 18 души са загинали и над 90 са ранени

...
Най-малко 18 души са загинали и над 90 са ранени
Коментари Харесай

18 души загинаха при взрив на таен склад за боеприпаси в джамия

Най-малко 18 души са починали и над 90 са ранени при две следващи детонации, които изцяло са разрушили джамия в популации най-вече с шиити регион, наименуван Садр сити, в Багдад нощес, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки неизвестен иракски полицейски източник и локални чиновници.
Първоначалното известие по държавната телевизия представяше детонацията като "терористична експанзия против цивилни " и се говореше за "загинали мъченици и ранени ". Говорител на вътрешното министерство обаче в по-късно малко изказване сподели, че гърмежите са резултат от експлозия в скришен склад за муниции, намиращ се в джамията, и гърмежите са избухнали по време на прехвърлянето на боеприпаси на прилежащ автопаркинг. Властите към този момент не изясняват разликата сред двете известия, като не показват и данни за жертвите. Започнало е следствие по случая.
ТАСС цитира локални медии, съгласно които гърмежите са станали в дом, намиращ се до джамията и тайният боеприпас се намирал точно там. Според тези данни жертвите са минимум 20, а ранените над 100. От взривната вълна били изцяло или отчасти разрушени редица околни постройки и под руините им може да се намират затрупани хора. Първи оповестени фотоси от мястото на събитието демонстрират разрушена кола, развалени околни здания и плачещи близки на починалите.
Садр сити е цитадела на националистическия шиитски свещеник Моктада Садр, чийто политически блок завоюва парламентарните избори на 12 май. Той оглавява и мощна паравоенна конструкция, която бе съдружник на държавното управление в близо 3-годишната му война против екстремистката сунитска формация "Ислямска страна ", съумяла да завладее обширни територии от Ирак. Багдад разгласи победа в тази война м.г., само че джихадистката формация към момента управлява обособени дребни територии в Западен и Северен Ирак и продължава акцията си от атентати против силите за сигурност и против цивилното шиитско население.Днес иракският парламент подреди наново ръчно броене на гласовете след многочислени известия за изборни измами и операции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР