Най-малко 10 000 души протестират в Братислава срещу корупцията и

...
Най-малко 10 000 души протестират в Братислава срещу корупцията и
Коментари Харесай

Хиляди на протест срещу корупцията в Братислава

Най-малко 10 000 души стачкуват в Братислава против корупцията и желаят оставка на словашкия министър председател Роберт Фицо. Протести против корупцията започнаха в източноевропейската страна след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му в края на февруари.

Последният материал на Куциак, който той не е съумял да приключи, е бил за въздействието на италианската мафия в Словакия и за вероятни нейни връзки с хора, близки до премиера. Според журналистическото следствие тези връзки са довели до корист с фондовете на Европейски Съюз за земеделие.

След това пристигна новината, че словашките управляващи са били осведомени от италианските си сътрудници за това, че мощен италиански незаконен профсъюз работи в Словакия. По следствието на убийството бяха арестувани седем души, които по-късно бяха освободени.

Европейският парламент ще разиска идната сряда в Страсбург ситуацията в Словакия след убийството на Куциак. Евродепутатите, завърнали се от Братислава, резервират подозренията си за изразходването в Словакия на европейските фондове, се показва в известие на Екологичен потенциал.

Според тях е належащо словашките управляващи да извършат задълбочено следствие, както и да се възвърне доверието на обществото. Шестима евродепутати посетиха Словакия, с цел да се срещнат на място с управляващите и с представители на гражданското общество. Евродепутатите декларират, че даже и след диалозите им в Братислава, подозренията остават.

Източник: БТА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР