Най-лесно се дават съвети за възпитание на чуждите деца. И

...
Най-лесно се дават съвети за възпитание на чуждите деца. И
Коментари Харесай

Как възпитават децата в Тибет

Най-лесно се дават препоръки за образование на непознатите деца. И е съвсем неефикасно. Защото страничния човек не познава характера на детето и на родителите, нито събитията при които те живеят.

Затова приемете написаното по-скоро като любопитно четиво, а не като следващ опит да ви се дават препоръки. Защото вашето дете е неповторимо и то най-добре ще ви подскаже по какъв начин да се отнасяте с него.

Тибетците се отнасят доста деликатно към дребните деца до 4 или 5-годишна възраст.

Те знаят, че това е интервал, в който детето се развива, построяват се интензивността, отношението към живота, любознателността - главният път към познанието. Но и интервал, в който мозъкът не е кадърен на сложни логичен задачи и житейски съждения.

Детето да вземем за пример, не може да разбере, че като е развалило телефона, ви е основало огромен финансов проблем. Защо да му се караме и наказваме, като няма умишлена виновност?

Може да се реагира с нещастна физиономия, с цел да разбере, че това е неприятно, само че не и с санкции. Последните показват единствено предимството на мощния. Затова тибетците се отнасят с децата на тази възраст като с царе. Не им не разрешават нищо, с изключение на рисковите за живота неща, не ги санкционират, толерантни са към белите им.

Те считат, че в случай че в тази възраст децата се потискат, това въздейства зле на тяхната интензивност и самочувствие, на интереса към живота, на творчеството. И най-лошото, ще се научат да се помиряват със мощните и с наглите, които ще срещат в живота си.

Не такова е ситуацията с по-големите деца, от 5 до 10-годишна възраст. С тях тибетците се отнасят като с служащи. Дават им разнообразни задания и изискват прецизно осъществяване. Ако това не стане, ползват мъмрене и санкции, даже физически.

Те знаят, че в този интервал интензивно се развива интелектът и работните привички. Затова непрекъснато ги товарят с нови познания и работа, с цел да развият сръчността и интелекта си и да усъвършенстват уменията си.

Учат ги на връзки към хората, да плануват какви ще са реакциите на близките по отношение на техните дейности. Както и да предизвикат позитивното отношение на близките и да заобикалят негативното.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР