Най-желаните специалности от студентите вече са коренно различни от предните

...
Най-желаните специалности от студентите вече са коренно различни от предните
Коментари Харесай

Красимир Вълчев намалява приема - УНСС приема два пъти по-малко студенти

Най-желаните специалности от студентите към този момент са радикално разнообразни от предните години - инженери, лекари, учители в съответните специалности " Администрация и ръководство ", " Медицина ", " Педагогика ".

" Правото ", което до преди години беше първа, след това трета по избор компетентност, през 2019 година е на пето място по желание на студентите.

В страната към този момент са по-малко и икономистите, и админите.

Това разгласи Георги Стойчев, изпълнителен шеф на Институт " Отворено общество ", по време на представянето на Рейтинговата система на висшите образователни учебни заведения в България за 2019 година По думите му, студентите се ориентират съгласно търсенията на пазара на труда в този век.

Така реализацията на приключилите висше обучение се усъвършенства, безработицата измежду младите висшисти е на рекордно ниско равнище от 2,2 %.

" Безработни висшисти на процедура няма. Голяма част от тях обаче - половината, се осъществят на пазара на труда в специалности, за които не се изисква висше обучение. Този проблем визира повече приключилите бакалаври, в сравнение с приключилите магистри ", разяснява Стойчев.

Най-добра реализация има приключилите медицина, фармация, а минимум се осъществят приключилите туризъм. Подобрява се и делът на осъществилите се на българския пазар на труда - над 80%.

Има значение и къде е приключил даден студент - безработица след Американския университет няма, само че от приключилите в Свищов се осъществят единствено 1/5.

Важна за реализацията на пазара на труда е и съответната компетентност в даден ВУЗ - " Архитектура " във ВИАС, специалности в Министерство на вътрешните работи и Минно-геоложикия университет.

Георги Стойчев добави, че университетите усилват и продукцията си - за последните 3 години с 1/3.

Университетите, които са водачите в преподаването на специалностите от всяко от професионалните направление, са - Софийският университет, който е водещият в 21 от тях, Техническият университет - в шест, Американският университет в България е водач в три от направленията.

От своя страна министър Красимир Вълчев уточни, че рейтинговата система е интернационална и оценена, доста добра и дава инструмент на МОН да организира политика на преструктуриране на приема в държавните висши учебни заведения.

" Светът е подобен, че работодателят изисква умения - през днешния ден дипломата дава по-малко от една крачка напред, а преди е давала 10 ", сподели Вълчев.

Това е и пробойната, по думите на министъра - и води до понижение на 50%, приключили висше, които се осъществят на позиции, които не изискват такова.

" Днес имаме потребност от повече механически фрагменти, както и от фрагменти в системата на предучилищното и учебното обучение - не можем да рискуваме да останем без учители ", сподели още министърът на образованието.

" Все още имаме инерцията висшите учебни заведения да се борят за повече студенти. Ние желаеме да се образоват по-малко студенти с повече средства. УНСС в бъдеще ще приема два пъти по-малко студенти против два пъти повече финансиране ", уточни Красимир Вълчев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР