Най-известният френски режисьор по света Люк Бесон, който познава и

...
Най-известният френски режисьор по света Люк Бесон, който познава и
Коментари Харесай

След обвиненията в изнасилване: Люк Бесон се завръща на кинофестивала във Венеция

Най-известният френски режисьор по света Люк Бесон, който познава и възхода, и падението, означи завръщането си на кинофестивала във Венеция с новия си филм „ Догмен “, оповестяват Франс прес и Ройтерс.

Трилърът на Бесон, против който бяха повдигнати обвинявания в обезчестяване, преди да бъдат дефинитивно отхвърлени от съда, е измежду 23-те кино лентата в конкурсната стратегия.

Режисьорът постоянно е отричал обвиняванията, които заплашваха да го трансфорат в парий в киноиндустрията, и той не загатна случая, до момента в който разговаряше с кореспонденти преди премиерата на „ Догмен “ във Венеция, осведоми Българска телеграфна агенция.

Присъствието на Бесон – постоянно отбягвана от критиците фигура, е ненапълно ненадейно и е самобитна форма на реванш за един от дребното френски режисьори, познати на необятната аудитория в чужбина.

Филмът „ Догмен “ на 64-годишния Люк Бесон е изискан в духа на негови хитови кинотворби като „ Метро “, „ Никита “ и „ Леон “, с който изгря звездата на холивудската актриса Натали Портман.

В „ Догмен “ основната роля извършва една от очакванията на американското без значение кино – Кейлъб Ландри Джоунс. Филмът споделя историята на измъчвано и отхвърлено от татко си дете, който го затваря непрекъснато в клетка с кучета. Момчето намира избавление в доверието и любовта към тях. Вече пораснал, героят на Ландри е неработоспособен, защото е прострелян от татко си, и живее в периферията на обществото, организирайки грабежи в домовете на богатите. В свободното си време той се подвизава като мил кралица и пее песни на Едит Пиаф на сцената на кабаре.

По време на среща с публицисти Бесон описа, че филмът „ Догмен “ е въодушевен от публикация за френско семейство, което е хвърлило детето си в клетка, когато то е било на 5 години. „ Когато прочетох публикацията за момчето, което родителите му са хвърлили в клетка, се запитах: в кого може да се трансформира този човек – в терорист или майка Тереза? Как ще оцелее и по какъв начин ще се оправи със страданието си? Просто се пробвах да си показва живота му “, споделя режисьорът.

Създател на паметни филми като „ Безкрайна синева “, „ Петият детайл “ и „ Люси “, Люк Бесон не се бои да смесва жанровете. Режисьорът споделя, че избира да черпи ентусиазъм от хората към него, дърветата, времето, когато написа филмите си.

Трилърът му „ Догмен “ като че ли заимства колкото от „ Книга за джунглата “ с героя си Маугли, отгледан от животни, толкоз и от мрака на „ Жокера “, преминавайки през „ Едит Пиаф: Животът в розово “ за саундтрака, и „ 101 далматинци “ в добавка. За фотосите на кино лентата са събрани десетки кучета с към 25 дресьори, като някои от тях са имали и лична каравана.

Бесон разкрива, че едно от главните провокации на кино лентата е било да бъдат определени кучетата – любовта и гордостта на основния воин, и по-късно да се работи с тях.

„ Едно от нещата, които не чаках, е, че имаше 25 треньори и те имаха по две кучета. Кучетата просто действаха съгласно гласа на своите господари, тъй че когато кажеш „ екшън “, имаш 25 души, които крещят по едно и също време “, споделя режисьорът.

Ще има ли най-сетне своя късмет с „ Догмен “ Люк Бесон? Режисьорът и продуцент, който мечтаеше за холивудска кариера и преживяваше неуспех след неуспех, залага доста на това завръщане.

Комерсиалните неуспехи съвсем „ убиват “ „ EuropaCorp “ – компанията, която в фантазиите на Бесон се конкурира с огромните американски студия. Сега той е единствено неин артистичен шеф.

След като обвиняванията в обезчестяване против него бяха дефинитивно отхвърлени през юни, в този момент Люк Бесон споделя:

„ Нещо, с което изключително се гордея през днешния ден, е моята независимост “. „ Никой не може да ме спре да напиша кино лентата, който желая “, добавя индивидът, който в миналото мечтаеше да основе „ Холивуд на Сена “.

Бесон като режисьор, продуцент и сценарист е взел участие в основаването на повече от 250 кино лентата.

„ Догмен “ ще излезе на екран във Франция на 27 септември.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР