Най-голямата верига за търговия с храни в Беларус Eurotorg се

...
Най-голямата верига за търговия с храни в Беларус Eurotorg се
Коментари Харесай

Търговска верига от бивша съветска република готви борсов дебют в Лондон

Най-голямата верига за търговия с храни в Беларус Eurotorg се приготвя да пусне на акции на фондовата борса в Лондон. В рамките на първичното обществено предложение ще бъдат продадени скъпи бумаги за към 300 млн. $, а съгласно специалисти пазарната оценка на компанията може да надвиши 3 милиарда $.

Борсовият дебют на беларуската компания в Лондон се чака към средата на ноември. Ходът ще означи първото международнo листване, обвързвано с някогашната руска република, която разгласи самостоятелност през 1991 година, напомня английският Telegraph.

Хранителен колос

Eurotorg е най-големият търговец на дребно в някогашната руска република, който управлява към 19% от пазара в Беларус и е най-известен със своите магазини Euroopt. Компанията има 627 обекта в Беларус, а 930 000 клиенти пазарят в обектите й всеки ден.

Печалбата на компанията за първото полугодие на 2018 година преди налози е повишена с 7% до 195.7 млн. беларуски рубли (92 млн. долара), а приходите за полугодието доближават 2.18 милиарда рубли (1.02 милиарда долара).

Като част от проектите Eurotorg ще продаде на акционерите своя банков бизнес - StatusBank.

Крайъгълен камък

Изпълнителният шеф Андрей Зубку дефинира събитието като крайъгълен камък в историята на компанията.

" Търговията на дребно в съвременен формат се утвърди в Беларус, само че резервира огромен капацитет за по-нататъшен напредък, като се има поради настоящото нахлуване на 46% от пазара - сходно на Полша преди повече от 10 години ", съобщи Зубку.

По думите му Беларус става " все по-отворен за интернационалните вложители ". " Вярваме, че стопанската система на Беларус е на път към напредък и че тази удобна макроикономическа среда ще помогне положителното показване на Eurotorg да продължи ", добави той.

Благоприятна бизнес с реда

Бившата руска република възроди проектите за обществено предложение на някои от най-големите си компании, които бяха провалени от финансовата рецесия преди десетилетие.

Вицепремиерът Василий Матюшевски съобщи през предходната година, че Беларус има намерение да продаде до 25%-ен дял в най-голямата държавна банка Belarusbank посредством обществено предложение през 2019 година Но шефът на банката съобщи, че няма проекти за това преди 2020 година

Правителството приготвя промени, които да улеснят бизнеса в страната, който към момента е съкрушен от бюрокрацията и подвластен от съветските пари и дотации, написа Reuters.

Частният бранш съставлява по-малко от 1/3 от брутния вътрешен артикул. Но някои частни компании процъфтяват. Те смятата, че Беларус е положително място за бизнес, тъй като има евтина и образована работна мощ, конкуренцията не е жестока и корупцията е по-малко публикувана, в сравнение с в някои прилежащи страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР