Най-голямата църква в Бургас „Свети Кирил и Методий“ все още

...
Най-голямата църква в Бургас „Свети Кирил и Методий“ все още
Коментари Харесай

Най-голямата църква в Бургас отново се нуждае от финансиране, за да върне своя блясък

Най-голямата черква в Бургас „ Свети Кирил и Методий “ към момента се нуждае от реорганизация. Причината за настоящето й положение стана построяването на под земята паркинг наоколо. Тогава катедралата беше пред сриване поради погрешно подсилване, което е трябвало да се извърши преди започването на огромните изкопни работи за паркинга.
За да спре сриването на старинния храм, който е горделивост за града, община Бургас вложи пари от общинския бюджет. След като заплахата от проваляне мина, църквата отвори порти за миряните след спиране от четири години и половина.
Сега се оказа, че има още работа, която би трябвало да бъде осъществена, с цел да се запази храмът за бъдещите генерации.

Едно от тях е реставрацията на каменната пластика на фасадата. Не по-малко значимо е възобновяване на старинните фрески, които пострадаха при разцепването на постройката.
За тях са нужни обособени средства. Actualno.com потърси зам.-кмета по Култура и обучение Йорданка Ананиева за коментар по казуса: “Община Бургас приготвя план за вътрешната реституция на църквата. Тя обаче не е общинска благосъстоятелност и си има настоятелство. Нейн притежател е Българската православна черква. Ние оказваме помощ доста на този храм и приготвяме разнообразни типове планове за финансиране. Но тях би трябвало да ги подаде църковното настоятелство, а не ние “.
Отдел „ Строителство “ на Община Бургас също търси средства, които ще бъдат за реституция на фасадата на храма. Само с общите старания на общинските управляващи, обществото и миряните, блясъкът на храма може да бъде върнат и съхранен през времето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР