Най-голямата икономика в света получава най-висок кредитен рейтинг от десетилетия.

...
Най-голямата икономика в света получава най-висок кредитен рейтинг от десетилетия.
Коментари Харесай

Заради дългове отнеха най-ценното на САЩ

Най-голямата стопанска система в света получава най-голям кредитен рейтинг от десетилетия. Но безкрайните дългови проблеми и възходящият бюджетен недостиг към този момент са сложни за занемаряване. Международната организация “Фич ” намали платежоспособността на Съединени американски щати за първи път от 30 години. Белият дом е в потрес. До какво ще докара това за американците?

Неуморни апетити

Дългосрочният рейтинг на емитента в задгранична валута на Съединени американски щати беше понижен от AAA на AA+. Това не се е случвало от 1994 година насам.

Суверенният кредитен рейтинг е инструмент за оценка на готовността на страната да извърши финансовите си отговорности навреме и в цялостен размер. Всъщност вероятността от банкрут..

AAA значи изключителна кредитоспособност и най-малък риск от несъблюдение на дълга. “Фич ” го разпорежда на Съединени американски щати всяка година. Сегашното решение е самопризнание, че обстановката се е влошила. Макар и нищожно.

Агенцията уточни главните аргументи: голямо дългово задължение и безпределно увеличение на лимита на вероятните заеми, увеличение на бюджетния недостиг, опция за криза.

Тези фактори, наред с други, " подкопават доверието " в платежоспособността на страната и бюджетния надзор, споделят анализатори.

„ Понижението отразява предстоящото утежняване на фискалната позиция през идващите три години, високото и възходящо дългово задължение на бранш „ Държавно ръководство “ и утежняването на качеството на ръководството на обществените финанси спрямо сходни компании с рейтинги АА и ААА през последните две години ", сподели “Фич ”.

Министерството на финансите на Съединени американски щати беше ненадейно, като назова решението на “Фич ” безразсъдно и несвоевременно. От Белия дом се възмутиха и обявиха, че изрично не са съгласни с организацията, защото там са употребявали " остарели данни ".

Само числа

Но числата приказват сами за себе си. През юни, след дълга борба, Конгресът увеличи тавана на дълга до 120% от Брутният вътрешен продукт, с цел да продължи да взема заеми. През 2024 година съгласно прогнозата на МВФ ще бъдат 125, 2025 година - 129, 2028 година - 136.

Бюджетният недостиг през второто тримесечие приближи 8,4 % от Брутният вътрешен продукт. Администрацията на Байдън усили обществения дълг с 1,8 трилиона $ единствено за осем седмици.

Съединени американски щати са в плен на повече заеми, с цел да покрият недостига, а разноските за обслужване на дълга към този момент са достигнали 970 милиарда $ (3,6 % от БВП).

" Около един трилион се харчат за погашение на лихви по облигации. Скоро съвсем половината от налозите, събирани в страната, ще отидат за това. През 2024 година обслужването на дълга ще лишава 15% от бюджетните доходи ", показва анализаторът Евгений Шатов.

Дълг от 120% от Брутният вътрешен продукт, 2,5 пъти над междинното за страни със сравними рейтинги, доста усилва уязвимостта на стопанската система, прибавя анализаторът.

Всичко това идва на фона на упованията за " лека криза " в стопанската система, която се чака да стартира през четвъртото тримесечие.

Дълго предстоящо

Решението на “Фич ” беше от дълго време закъсняло. Изглежда, че последната капка е методът, по който се водят политическите полемики за тавана на държавния дълг.

Неуспешното реализиране на съглашение за увеличение или заледяване на лимита за заеми слага под подозрение готовността на Съединени американски щати да извършват отговорностите си навреме, акцентира Шатов.

" За да се реши казусът, е належащо да се понижат бюджетните разноски, изключително за обществени стратегии, да се усилят налозите за богатите и корпорациите и да се подтиква икономическият напредък, с цел да се усилят данъчните доходи. Набор от ограничения за фискална консолидация може последователно да стабилизира и понижи дълга. Само че никой няма да направи това “, споделя Владислав Антонов, финансов анализатор.

Според Гузели Проценко, основен изпълнителен шеф на “Алфа Форекс ” организацията съзнателно е забавила понижаването, опасявайки се, че това ще удари американския фондов пазар и $.

По един или различен метод американските проблеми от дълго време са под мерника на интернационалните организации. Още през 2011 година С&П намали дълготрайния кредитен рейтинг на Съединени американски щати. “Мудис ” поддържа най-голям рейтинг, само че вероятността е отрицателна - към този момент 10 години.

Рисковете са се нараснали

Американският фондов пазар реагира на решението на “Фич ” със спад, последван от международните фондови и стокови пазари. Като цяло обаче реакцията е приглушена. В Русия също.

„ Доларът резервира статута на „ несъмнено леговище “, кредитният рейтинг на Съединени американски щати и лихвите в най-голямата стопанска система в света не престават да служат като съществени ориентири за вложителите по света “, изяснява Евгений Шатов.

Друго нещо е, че това е извънредно отрицателен сигнал за институционалните вложители. Сега вложенията в държавния дълг на Съединени американски щати не се смятат за безрискови.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР