Най-големият ядрен реактор в Европа, който се строи през изминалите

...
Най-големият ядрен реактор в Европа, който се строи през изминалите
Коментари Харесай

Финландия включи към електропреносната мрежа най-мощният ядрен реактор в Европа

Най-големият нуклеарен реактор в Европа, който се строи през миналите 18 години, към този момент работи с цялостен потенциал във Финландия. Според енергийния оператор на страната реакторът ще задоволява 14% от енергийните потребности на страната, която спря да получава електрическа енергия от Русия през месец май предходната година, тъй като отхвърли да заплаща с рубли.

Във Финландия стартира да работи на цялостна мощ новият нуклеарен реактор Олкилуото 3, който е третият блок на атомната електроцентрала Олкилуото, ситуирана в западната част на страната. Информацията бе обявена от Ройтерс, базирайки се на изказване на оператора на реактора Teollisuuden Voima.

Според тези данни новият реактор ще задоволява към 14% от потребностите на Финландия от електрическа енергия, като ще понижи потребността от импорт на сила от Швеция и Норвегия. Очаква се Олкилуото 3 да работи най-малко 60 години.

„ Производството в Олкилуото 3 ще стабилизира цените на електрическата енергия и ще играе значима роля в прехода на Финландия към зелена сила “, съобщи Ярмо Танхуа, основен изпълнителен шеф на Teollisuuden Voima.

„ Олкилуото 3 “ е най-големият нуклеарен реактор в Европа с мощ 1,6 гигавата. Това е първият нов реактор във Финландия от повече от 40 години и първата нова атомна електроцентрала в Европа от 16 години, отбелязва Ройтерс.

Финландският нуклеарен реактор носи името EPR-1600 (Европейски реактор под налягане) и е от вид водно-воден нуклеарен реактор, само че с усъвършенствания, които дават опция за реализиране на по-голяма мощ. EPR-1600 е на трето, може да се каже дори на второ място в света по мощ на генерираната електрическа сила. Това са двата EPR‑1750 в китайската АЕЦ Тайшан.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР