Най-големият вносител на врати в страната твърди, че служители на

...
Коментари Харесай

НАП пред портите

Най-големият вносител на порти в страната твърди, че чиновници на приходната организация правят противозаконни дейности против бизнеса му. Към момента единствено директните загуби са за близо 2 милиона лв.. Търговецът приготвя ответен иск против страната за нанесените му вреди.
Вече повече от месец варненският склад на Мартин Димов работи с демонтирани входни порти. Парадоксалното в тази ситуация е, че това е едно от най-големите пространства в страната, в което се съхраняват точно порти. В съответния случай над 10 хиляди броя на повърхност от към 9 хиляди кв.м. Самият Димов е притежател и шеф на няколко сдружения, които от 2009 година насам се занимават с вноса и продажбата им на едро, като по думите му на консолидирана база годишният им оборотът е към 30 млн. лева, което го прави най-големият вносител в страната.

Зад видимо нелогичното му деяние - самичък да демонтира вратите на склада си и да го остави по този начин, има напълно рационална причина. Липсващите порти не могат да бъдат запечатани, и то за следващ път.

Димов твърди, че той и обвързваните с него сдружения са обект на незаконосъобразни дейности и целенасочена офанзива от страна на чиновници на приходната организация, директно дирижирана от Красимир Бояджиев - шеф на отдел " Разследване на особени случаи ", дирекция " Контрол " в Централно ръководство на Национална агенция за приходите ". Това е структурата, в която преди години е работил и сегашният изпълнителен шеф на организацията - Румен Спецов.
НАПадение до дупка
Приключението на Димов стартира в края на май, когато във всички градове, в които той или свързани с него лица имат хранилища, стартира инвентаризация от страна на данъчните чиновници. В началото Димов, въпреки и явно координирани и синхронизирани, приема дейностите на Национална агенция за приходите като рутинни и естествени. Притеснението идва, откакто чиновниците на организацията вземат решение да преминат към запечатване на складовете с обяснението, че по този начин обезпечават доказателства по член 40 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Законовият текст всъщност урежда самия развой на осъществяването на сходен списък и инвентаризация и дава право на най-много 48 часа запечатване. Димов апелира, като всички шест административни съдилища дефинират дейностите на чиновниците на Национална агенция за приходите като незаконосъобразни.
Варненският склад на Мартин Димов работи с демонтирани входни порти към този момент повече от месец Фотограф: Капитал
Няколко дни след излизането на правосъдните решения и отпечатването на базите му обаче случката се повтаря. С тази разлика, че този път основни настоящи лица са чиновници на друга дирекция на организацията - " Контрол на комерсиалната активност ". Отново с претекста за инвентаризация и още веднъж във всички хранилища на сдруженията.
Капитал - брой 32
" Складовете ни действително бяха отворени сред една и две седмици и всичко стартира отначало. Разбира се, отново обжалвахме и отново получихме избрания от административните съдилища, че дейностите на чиновниците на Национална агенция за приходите са незаконосъобразни ", споделя търговецът.

Паралелно с повторното запечатване на складовете им идва и различен опит за блокиране на активността им от страна на приходната организация. Този път посредством запор на стоките. Отново по едно и също време и против всички сдружения на Димов стартират ревизионни производства. " Никое лице не би трябвало да има срещу този данъчен надзор. И аз самият нямам, стига да не излиза отвън нормите. Едно от сдруженията ми да вземем за пример сега е в четвърта проверка в границите на малко повече от две години. Реално за този интервал то не е било в проверка единствено месец. Говоря за дълги проверки - някои са с дълготрайност над година, без предходните да са разкрили каквито и да е нарушавания или единствено незначителни такива ", изяснява Димов. Това, което впечатлява в тези ревизионни производства, е, че още на първия ден от заповедта за ревизионното произвеждане данъчните екипи във всички проверявани сдружения преценят, че ще се открият някакви съществени данъчни отклонения, и постановат бързи запори.

Междувременно от отдел " Разследване на особени случаи " на Национална агенция за приходите пък подават сигнал против Димов в профилираната прокуратура, откъдето също стартират произвеждане и даже вършат обиск в дома му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР