Най-големият център за данни в света ще бъде разположен на

...
Най-големият център за данни в света ще бъде разположен на
Коментари Харесай

Арктика става дом на най-големия център за данни в света

Най-големият център за данни в света ще бъде ситуиран на любопитно място - в дребен норвежки град в далечния Арктически север.

Съоръжението с името " Колос " е резултат от американско-норвежко партньорство. То ще е с рекордна мощ - 1000 мегавата и ще бъде ситуирано в град Баланген.

Студеният климат в норвежкия град и достъпът до водноелектрически централи ще понижи разноските за сила с 60%, пресмятат разработващите плана. Според тях " Колос " ще бъде " цитадела за данни ".

" Колос " е заобиколен от вода и хълмове - един натурален трап, който го защищава от всевъзможни физически опасности ", настояват от компанията.

Центърът за данни ще сътвори директно 2000-3000 нови работни места и ще поддържа още 10-15 000 в региона.

Скандинавия е нормален дом на огромни центрове за данни, като този на Фейсбук, ситуиран в Швеция. Компанията на Марк Зукърбърг възнамерява да построи и втори сходен център в скандинавската страна.

 Снимка 308174

Революция в изчислителната мощ

Предполага се, че компютрите са на прага на гражданска война, защото разработчиците гледат към въвеждането на квантова мощ.

Едно от преимуществата на компютъра с квантово зареждане е способността му да пресмята по едно и също време няколко разнообразни благоприятни условия.

Още през тази година Гугъл може да показа компютър, който да размени съществуващите технологии, предвижда Питър Смит, професор по оптоелектроника в Университета в Саутхемптън.

" Какво значи това за бизнеса? Това е голяма опция. Давате на хората доста по-голяма компютърна мощ, а това въздейства на финансите, на бизнеса, на сигурността. Можете да употребявате тези неща да вземем за пример, с цел да пробиете криптирането ", изяснява Смит.

" Представете си свят, в който квантов компютър може да унищожи огромна част от това, което вършим понастоящем за сигурността, по интернет, във финансовия бранш ", прибавя той.

Макар квантовата технология да се възприема като риск, тя също може да предложи невиждани равнища на сигурност.

" Това повдига въпроса по какъв начин държавните управления и хората ще възприемат изцяло сигурната връзка, в която никой различен не би могъл да се намеси ", отбелязва Смит.

Според учения центровете за данни евентуално ще бъдат основни за развиването на квантовата технология, защото потребителите ще могат да получат достъп до новата компютърна мощност посредством облака.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР