Най-големият онлайн търговец в България - eBag, излиза на печалба

...
Най-големият онлайн търговец в България - eBag, излиза на печалба
Коментари Харесай

Най-големият онлайн търговец в България вкарва изкуствен интелект в дейността си

Най-големият онлайн търговец в България - eBag, излиза на облага през 2023 година, а в работата си включва изкуствен интелект.

Силен подтик в развиването на онлайн търговията даде пандемията, когато влязоха в действие редица ограничавания, затрудняващи естественото извършване на покупки на артикули от първа нужда. Компанията влезе в тази обстановка с преимущество пред другите поради фокуса в извършването на покупки от отдалеченост, което другите занапред би трябвало да решат дали ще развиват. Интересът към услугите й е подобен, че имаше интервал, в който не можеше да отговори на огромния интерес.

Онлайн търговецът приключва 2023 година с облага 2 млн. лева и растеж 34% в оборота, който надвишава 80 млн. лева (при 50 млн. лева за 2022 г.) На годишна база клиентите, които пазарят през платформата, са повишили честотата на поръчките си с 19%.

Портфолиото на онлайн ритейлъра включва хранителни артикули, свежи плодове и зеленчуци, пекарна, био- и специфични храни, аптека, цветя и артикули за дома, като пред последната година са добавени категории за декоративна козметика и зоомагазин. До март се чака да бъдат налични артикули за грижа за коса от висок клас марки.

През миналата година търговецът регистрира растеж в поръчките с над 20% и 42% нови клиенти. С увеличението на размера поръчки компанията обновява и автопарка си, като през 2024 година се чака електрическите коли да заемат дял от 10% дружно с инвестиция в нужната инфраструктура и създаване на зарядни станции в базата си в София.

Търговецът оповестява и че ще вложи през тази година 5 млн. евро в автоматизация на складовата база. Това включва реализацията на два основни нови плана - поточна линия и роботизиране на процеса по събиране на поръчките. Робот, включващ програмен продукт с внедрен изкуствен интелект, ще оказва помощ на чиновниците в склада при подготовката и пакетирането на храни, козметика и артикули за бита.

Така компанията разчита да усили потенциала на издаваните поръчки и осъществените доставки в страната.

През есента се разбра, че " Кънвиниънс ", компанията, която стои зад името eBag, е привлякла 539 хиляди лв. капитал от двама вложители. Оценката на интернет търговеца за храни при тази договорка доближава 84 млн. лева, пресмята " Капитал ". В компанията дялове имат и други вложители, а създателят Иван Александров към момента е с дял, надхвърлящ 50%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР