Най-големият независим търговец на петрол в света Vitol Group ще

...
Най-големият независим търговец на петрол в света Vitol Group ще
Коментари Харесай

Най-големият търговец на петрол в света спира търговията с Русия

Най-големият самостоятелен търговец на нефт в света Vitol Group ще спре да търгува с нефт и петролни артикули от Русия до края на годината. Холандският търговец няма да подписва и нови покупко-продажби за търговия с съветски недопечен нефт и артикули. Това заяви CNN, базирайки се на свои източници. Vitol удостовери информацията, само че не разяснява новината.

От началото на спора сред Русия и Украйна, който стартира през февруари, Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Австралия оповестиха възбрана за импорт на съветския нефт в страните си.
 ОПЕК предизвести Европейски Съюз: замяната на съветския нефт ще бъде „ съвсем невъзможна “
ОПЕК предизвести Европейски Съюз: замяната на съветския нефт ще бъде „ съвсем невъзможна “

Организацията не спести коментар за тежката действителност, в случай че Европейски Съюз реши да забрани вноса на съветски недопечен нефт

Големи компании като Shell, TotalEnergies и финландската Neste Oyj стопираха да купуват съветски нефт. Някои от тях обявиха, че прекратят покупките до края на годината.

Като доста купувачи странят от съветският нефт, по тази причина и съветският вид Urals се търгувана все по-ниска цена на светните пазари. Сега той коства 34 $ за барел по-малко от американския вид нефт Brent.

Международната организация по енергетика предвижда, че доставките на съветски нефт ще намалеят с 1,5 милиона барела дневно през април и може да намалеят с до 3 милиона дневно идващия месец май, поради оттегляне на купувачите.
 Китай се отхвърли от подписване на нови контракти за доставки на нефт от Русия
Китай се отхвърли от подписване на нови контракти за доставки на нефт от Русия

Страната е най-големият покупател на съветски нефт

" Някои купувачи, най-много от Азия, усилиха покупките на фона на по-ниските цени за съветския вид, само че като цяло клиентите понижават ", разясняват от организацията.

След като стопанските системи се отвориха още веднъж след блокирането и търсенето на нефт се възвърне, приходите на Vitol се удвоиха през предходната година до 279 милиарда $. Компанията е търгувала 7,6 милиона барела недопечен нефт и други петролни артикули дневно, по информация от уеб страницата й.

Това е по-голямо количество от дневния експорт на недопечен нефт от Русия, който МАЕ прави оценка на към 4,7 милиона барела през 2021 година От тях 2,4 милиона барела дневно се изнасят за за Европа.

Европейският съюз обаче разисква различни доставки на нефт в устрема си да понижи зависимостта от нефт и газ от Русия.

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че блокът обмисля петролно ембарго в нови наказания.

Русия е вторият по величина експортьор на недопечен нефт в света, след Саудитска Арабия, и задоволява 14% от световните доставки предходната година, съгласно МАЕ.

Цената на суровия нефт Brent се повиши при започване на март до 139 $ за барел, което е 14-годишен връх. Цената още веднъж падна до към 107 $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР