Най-добрите археологически реставрации в света – археологическата общност има противоречиви

...
Най-добрите археологически реставрации в света – археологическата общност има противоречиви
Коментари Харесай

Най-добрите археологически реставрации в света – топ 10 класация

Най-добрите археологически реставрации в света – археологическата общественост има спорни възгледи, когато става въпрос за възобновяване и отбрана на скъпи археологически открития. Историческите артефакти и античните структури са необикновено деликатни. Те в никакъв случай не могат да бъдат възобновени откакто са били нарушени и в никакъв случай не могат да бъдат сменени, откакто са били изгубени. Могат само да бъдат реставрирани до някаква степен.

През последните няколко десетилетия са осъществени многочислени археологически реставрации. Те неведнъж са възвръщали някогашната популярност на съответен обект по зрелищен метод. Но поради безкрайната щета, породена от дефектни и невежи реставрации, извършени през предишния век, през днешния ден археолозите вършат всичко допустимо да съхраняват новите и значими обекти, възстановявайки ги с минимална интервенция – давайки ни взор към нашата история и нашето общо човешко завещание.

Сега да разгледаме въпреки всичко какво е било реставрирано от експертите.

10. Пирамидата на Джосер (Египет)

Смята се, че това е първата египетска каменна пирамида. Пирамидата на Джосер едвам неотдавна беше отворена още веднъж за обществеността след щателна и старателна реституция, която лиши повече от 14 години и 6,6 милиона $. Легендите описват, че архитектът Имхотеп е възнамерявал и направлявал построяването на 62-метровата конструкция преди близо 4700 години. Това е трябвало да бъде първата перпендикулярна гробница за фараона Джосер.

Най-важните фараони в античен Египет – Топ 10 ранглиста

Въпреки че пирамидата наподобява като компактна планина от камък извън, вътрешността в действителност е празна мрежа от пътеки с дължина над 5 км, опаковани от над 3.5 милиона кубически метра камък и глина.

Всъщност този комплициран интериор заплашил нейната структурна целокупност с течение на времето, до момента в който основата му била съвсем унищожена от земетресението, което удари Кайро през 1992 година За да се подсигурява градивната сигурност по време на реставрацията, бяха сложени въздушни възглавници на най-уязвимите сектори на пирамидата, особено създадени от строителните инженери.

В допълнение бяха прокарани стоманени пръти в основата на пирамидата, с цел да поддържат непрекъснато нейната форма. Тези разнообразни подходи към укрепването й разрешиха на екипите за възобновяване да ремонтират коридорите и таваните, като в същото време да вкарат нова рамка за вътрешното осветяване. Освен това направиха няколко съвременни допълнения, с цел да създадат структурата по-достъпна за хора с увреждания.

9. Храмът Сомнат (Индия) – най-хубавите археологически реставрации

12-те джиотирлинги са местата, където се споделя, че Бог Шива се е показал като огнен дирек. Храмът Сомнат в Гуджарат, Индия, е прочут с това, че е хазаин на един от дванадесетте. Като подобен, той е забележителен туристически и заветен набожен обект.

През цялата история храмът е бил реконструиран и реставриран неведнъж заради разрушаването му от многочислените нашественици и последвалото им ръководство. Настоящият храм е реконструиран още веднъж, откакто е съборен през октомври 1950 година, с цел да бъде изместен на ново място на няколко километра разстояние.

Индийските храмове имат дълга история на съсипия и възобновяване. Възстановяването на храма Сомнат беше приветствано като незабравим образец за върховите достижения на Индия. Политическите водачи видяха възобновяване му като акт, който възвърне гордостта на нацията, която се случи малко откакто Индия получи своята самостоятелност от Англия.

8. Комплексът Петра (Йордания)

Руините на Петра са разпространявани от филми като Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход и Трансформъри: Отмъщението на падналите . Изоставена през 6-ти век, Петра е построена в сеизмична зона, което я прави податлива на вреди от наводнения и трусове. Мястото също е подложено на забележителна опасност заради непрекъснатия приток на туристи в края на 20-ти век.

През 90-те години на предишния век Петра беше включена в Списъка за наблюдаване на Световния фонд за монументи в опит да реши проблемите си с ръководството на туризма. Световният фонд за паметниците, йорданското министерство на туризма и антиките, както и Националният концерн на Петра сплотиха напъните си и създадоха дълготраен проект на обекта.

В допълнение към изследванията за бъдещите последствия от изменението на климата, се появиха редица планове, които доведоха до възобновяване на превъзходния Велик храм , няколко от колоните, входната клисура и Византийската черква , както и до реорганизация на античните водни канали на обекта.

7. Храмът Боробудур (Индонезия) – най-хубавите археологически реставрации

Построен от 8-ми до 9-ти век след н.е., комплексът Боробудур е зарязан на пръв взор някъде към 1500-те години. В комплекса Боробудур има три исторически обекта: храмът Боробудур , както и два по-малки храма, издигнати на хоризонтална низина към Боробудур, на изток. Двата дребни храма са известни като храма Пауон и храма Мендут .

През годините мястото е покрито с пепел заради вулканична интензивност, а растителният живот на Ява в последна сметка покрива историческите руини. Томас Стамфорд Рафълс, тогавашният британски губернатор, почнал интервенции за локализиране и възобновяване на мястото през 1814 година На екипите му били нужни повече от два месеца, с цел да открият най-сетне храмовете.

През 1972 година ЮНЕСКО започва интернационална акция за възобновяване на фамозния будистки храм в предходната му популярност. Реставрационните действия са приключени след 11 години, през 1983 година Историците употребяват съществуващите материали на мястото, с цел да реконструират храма на 2 стадия през 20-ти век.

Почти всички съществуващи материали на мястото били употребявани единствено за незначителни допълнения за подсилване и укрепване на структурата. А също по този начин и за отклоняване на непотребната вода. Което в последна сметка нямаше никакъв отрицателен резултат върху целостта и цената на обекта.

6. Стенописите на Сикстинската шапка (Ватикана)

Сградата на емблематичната Сикстинска шапка във Ватикана, ситуирана северно от базиликата Свети Петър, е позволена от папа Сикст IV. Тя е приключена към 1481 година. Параклисът е интернационално прочут с броя на скъпите шедьоври на творби на изкуството, съдържащи се в него.

Няколко са известните художници (сред най-прочутите ренесансови художници на всички времена) в това число Ботичели и Перуджино , съдействали доста за изработката на тези творби на изкуството, които могат да бъдат открити по стените вътре в параклиса. Папа Юлий II помолил Микеланджело да разкраси тавана, като направил художника много ангажиран от 1508 до 1512 година Славният портрет на Страшния съд от Микеланджело, нарисуван през 1541 година, бил утвърден от папа Климент VII.

Произведенията на Микеланджело са почитани като едни от най-забележителните творби на западното изкуство, които в миналото са съществували. Произведенията на Сикстинската шапка и по-конкретно таванът и съпътстващите отвори на Микеланджело са претърпели няколко реставрации. От тях най-скорошната се е състояла сред 1980 и 1994 година

Тази реституция е оказала доста въздействие върху всички фенове на изкуството, защото бяха разкрити цветове и елементи, невиждани до момента. Мнозина настояват, че като директно разследване всяка книга, написана в миналото за техниките на Микеланджело, ще би трябвало да бъде модифицирана. Накратко, това значи преоценка на неговия жанр, потребление на цвят и художествена форма като цяло, което евентуално води до нова визия за блясъка на може би най-хубавият интервал в западното изкуство.

5. Храмов комплекс Карнак (Египет) – най-хубавите археологически реставрации

Древният регион на храма Карнак обгръща повърхност от повече от 1 000 000 квадратни метра. Мястото се намира на източния бряг на река Нил в Тива (известен като Луксор днес). Строителството там стартира преди повече от 4000 години и продължава непрестанно, до момента в който римляните не обсаждат Египет и не завладяват ръководството преди към 2000 години.

Това, което отличава Карнак от другите храмови обекти, ситуирани в Египет, е времето, което е било употребявано и интензивно се развива. Доказателствата сочат за минимум тридесет фараона, съдействали с нещо за този храм. Така се получило размер, изисканост и колебливост, които не могат да бъдат открити на никое място другаде.

През последните 100 години възходящата водна маса и химическото утежняване, директно обвързвано със засилените приложения за напояване в селското стопанство в региона, сътвориха голям брой нови опасения за опазването. Тъй като множеството фасади на постройките и другите повърхности съдържат писмени знаци и релефни резби, тази форма на деградация предизвиква изключително съществени вреди на историческите доказателства. А това заплашва стабилността на обекта и компрометира способността на историците да вдървен подтекста.

На помощ идват няколко реформаторски техники, в това число потреблението на варов разтвор , които са били употребявани за възобновяване на доста от храмовете, стълбовете, пътеките и статуите на мястото през последните няколко десетилетия. Най-забележителните измежду тях били възобновяване на храма в Луксор и мястото на Амон-Ра, рисуваните параклиси в храма на Хонсу и настоящото възобновяване на 29-те скулптури с глава на овен в първия двор.

4. Партенонът (Гърция)

Партенонът е съвършеното олицетворение на гръцката архитектура и се смята за една от най-важните оживели здания на антична Гърция. Освен като основен център на религията в Атина, нейните статуи, скулптури и други творби на изкуството в никакъв случай не са били копирани. Те не престават да стоят като някои от най-превъзходните образци за гръцка изисканост.

Построен към 500 година прочие н. е., Партенонът е знак на благосъстояние, власт и триумф. До ден сегашен продължава да бъде една от най-широко уважаваните антични структури в света.

Проектът за възобновяване на Акропола е изработен през 70-те години на предишния век. Тогава гръцкото държавно управление избрало да предприеме обилни дейности за възобновяване на бързо разрушаващите се структури. Били деликатно обрисувани всеки артефакт и излишък в руините. Също по този начин били употребявани триизмерни картографски техники, с цел да се разпознава първичната позиция.

Въпреки че това възобновяване към момента е в ход, екипът за реституция възнамерява да усили истинските обекти на Партенона с вълнуващи нови съставни елементи. По този метод ще бъде допустимо да се поддържа целостта на обекта, като в същото време остава резистентен на вода и разяждане.

Те също по този начин ще употребяват нов мрамор от първичната кариера, в случай че е належащо, с цел да завършат реставрацията, с цел да останат правилни на първичния тип и чувство на постройката. Тя обаче няма да бъде изцяло възобновена. Вместо това ще остане частична развалина , с цел да покаже своите неповторими характерности, отразяващи забележителната му история.

3. Корабът Васа (Швеция) – най-хубавите археологически реставрации

Да спасиш и да покажеш на всички исторически значимите корабокрушения пред необятната общност в днешно време не е маловажно начинание. И въпреки всичко един от най-точните образци може да се откри в музея Васа в Стокхолм. Този музей съставлява една от най-хубавите туристически дестинации в Швеция.

„ Васа “ е персонализиран боен транспортен съд, поръчан от крал Густав II Адолф, който потъва през 1628 година при първото си пътешестване. Това се случва единствено на 1300 метра след първото си отплаване, откакто ентусиазъм напразно съборил кораба на едната му страна. Корабът потопен в плитките води на пристанището на Стокхолм и лежал там до преоткриването си през 1956 година, 328 години по-късно.

Очуканият транспортен съд е избавен и е изпратен в склад. През идващите 29 години корабът минал през подробен и просторен развой на разчистване и постепенно бил реставриран до предходния си искра. Музеят в чест на великата шведска икона е открит през 1990 година

2. Теракотената войска (Китай)

Въпреки че множеството от нас са чували или знаят за впечатляващите Теракотени воини, които бяха разкрити в Китай през 1974 година, малко на брой знаят, че те в действителност не са открити непокътнати. Данните за общия брой на теракотните воини се разграничават, защото мястото към момента се разкопава. Правят се нови открития и до през днешния ден, само че единствено един от съвсем 8000 воини, за които знаем, е открит в цялостен тип.

Към днешна дата археолозите на мястото са разкрили повече от 600 кухини в мрежа от огромни подземни пещери. Въпреки че множеството към този момент остават неизкопани, три доста огромни кухини бяха оградени в границите на Музея на теракотената войска. Днес това е една от най-популярните туристически атракции в Китай.

Всяка реставрирана яма е много неповторима. В едната можете да намерите съвършено съединените воини, стоящи във групировка. Във втората яма ще видите по какъв начин воините са се появили, когато са били открити за първи път, съборени и напукани. А в третата яма, която е най-малката, съставлява командния пункт. За тази реституция са положени неимоверни човешки старания и труд!

10 невероятни подводни градове от целия свят – Топ 10 ранглиста

1. Археологическият парк Помпей (Италия) – най-хубавите археологически реставрации

Въпреки че реставрациите в Помпей евентуално заслужават обособена ранглиста, взехме решение, че можем да подчертаем някои от реставрационните действия, осъществени досега. Гробниците, богатите жилища и публичните пространства на Помпей са били ограбени от бракониери, откогато координираните археологически разкопки почнали през 18-ти век. В някои ранни случаи били „ възобновени “ толкоз грубо, че от истинските остатъци съвсем не останало нищо.

През 2008 година Италия публично разгласи едногодишно изключително състояние за Помпей. След голям приток на отрицателна гласност, Европейската комисия също се включи и утвърди финансиране в размер на 105 милиона евро за обезопасяване на обекта.

Сред първите основни рекомендации беше да се отбрани всичко, което към този момент е било разкопано. За информация – една трета от археологическия обект остава подземен и до през днешния ден. Работниците поставят всички старания за стабилизиране на античните здания и каменни стени. Стенописите са възобновени и са конфигурирани нови отточни системи за пренасочване на дъждовната вода.

Бяха сложени многочислени камери за наблюдаване в целия античен град, с цел да пазят от стотиците ежедневни гости на Помпей. Като цяло планът проправи пътя за повече от 12 000 квадратни метра от археологическия обект, който да бъде възобновен и пуснат за туристи, които включват имението на Джулия Феликс и над 36 други структури. Ето за какво Помпей е преди всичко в класацията за най-хубавите археологически реставрации.

# Най-добрите археологически реставрации в света – къде е България

Както всички знаем, в България има извънредно огромен брой неповторими археологически места и монументи. Част от тях са напълно разкрити, други не изцяло, а трети към момента стоят неоткрити. Правят се някакви плахи опити в опазването им и тяхната реституция.

Има обаче и доста добре направени към този момент реставрации. А това са реставрациите на вила „ Армира ”, Созопол, Пещера, Кюстендил, Голямата базилика в Плиска, Белчин и така нататък Но очевидно е много мъчно да се провиснал пари за всичките археологически обекти. Само крепостите в България са над 6 000. Но да се надяваме, че в близко бъдеще ще стартираме да опазваме и реставрираме по-добре нашата славна история!

Унищожени обекти на културното завещание – Топ 10 ранглиста

Унищожени обекти на културното завещание – по време на Първата Юдейско-римска война през 70 година сл. н. е. Римската войска ограбва и унищожава Втория Йерусалимски храм. Хиляди китайски исторически обекти са били унищожени по време на Културната гражданска война на Мао Цзедун. А по време на Втората международна война доста значими културни обекти били унищожени както…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР