Най-добрата фундаментална наука дава възможности за едни от най-полезните приложения.

...
Най-добрата фундаментална наука дава възможности за едни от най-полезните приложения.
Коментари Харесай

Николай Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

Най-добрата фундаментална просвета дава благоприятни условия за едни от най-полезните приложения. Това е общата наклонност в международната просвета, от която всички би трябвало да се възползваме и да продължим да развиваме науката и нововъведенията в България, съобщи министър председателят акад. Николай Денков, представен от Правителствената осведомителна работа.

Министър-председателят взе участие в формалното разкриване на новата високотехнологична постройка на Институт „ Големи данни в интерес на интелигентно общество “ (GATE) към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Това, което виждаме през днешния ден, беше една фантазия, която не знаехме дали ще се осъществя, само че знаехме, че би трябвало да опитаме “, съобщи акад. Денков. Той напомни, че през 2021 година е взел участие на „ първата копка “ на плана, воден от убеждението, че в България има водещи международни центрове на просвета, които би трябвало да бъдат подкрепяни, с цел да се конкурират сполучливо с най-хубавите в света и да станат забележими както в страната, по този начин и в чужбина.

Министър-председателят посочи сериозния прогрес в областта на науката и нововъведенията в България. Като положителни образци в тази посока акад. Денков уточни работата на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), както и астрономическия център „ Рожен “, който е част от международна мрежа, правеща открития в региона на астрофизиката и астрономията.

Премиерът посочи още модерния център по растителна систематична биология и биотехнология „ ПлантаСИСТ “ в Пловдив, както и новия суперкомпютър в Българска академия на науките.

 

„ Тези образци демонстрират какъв голям напредък е реализиран през последните години “, уточни министър-председателят. По думите му те са показателни и за сполучливия модел на съдействие на страната ни с някои от най-хубавите научни институти в света по другите посоки. „ Това е прелестна среда за конкуренция и за съдействие в региона на осведомителните технологии ” съобщи в умозаключение министър председателят акад. Николай Денков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР