Най-дългият воден обитател е синият кит - той може да

...
Най-дългият воден обитател е синият кит - той може да
Коментари Харесай

Кои са най-дългите водни обитатели?

Най-дългият воден жител е синият кит - той може да доближи до 37 метра дължина. Напоследък се срещат рядко китове, които са дълги повече от 30 метра, и съгласно експертите това се дължи на обстоятелството, че непрекъснато са преследвани, което пречи на вярното им развиване.

Друг воден гражданин е финвалът, който е дълъг до 26 метра. Финвалът тежи до 70 тона и размерът му варира според от полукълбото, което населява. Финвалите на Южното полукълбо стигат до 26 метра, а тези на Северното - едвам до 24 метра дължина.

Кашалотът пораства до края на живота си и забавното при този тип е, че мъжките са два пъти по-дълги от женските. Средната дължина на мъжките кашалоти е към 20 метра, а женските рядко стават по-дълги от 10 метра. Друг воден реордьор е гладкият кит - той доближава до 19 метра и тежи до 60 тона. Една четвърт от дължината на гладкия кит се пада на главата му, и една четвърт - на опашката.

Гърбатият кит също е измежду водните колоси - той е дълъг към 15 метра.

 Финвал

Китовата акула - най-голямата измежду всички акули и измежду всички риби, доближава до 14 метра дължина, само че има няколко случая на регистрирани наблюдения на китова акула с дължина към 20 метра. Китовата акула не атакува нито хора, нито риби, тя се храни единствено с планктон.

Гигантската акула е по-малка - тя доближава до 10 метра, а тежестта ѝ е към 4 тона, само че и тя, както китовата акула, се храни не с риба, а с планктон. Тя плува с отворена уста, като съумява да филтрира по към 2000 тона вода на час, с цел да погълне планктон.

За разлика от нея различен воден жител - косатката, е рисков див звяр. Тя доближава до 10 метра дължина и тежи към 7 тона. Косатката е най-големият див звяр, който населява Световния океан. Женските косатки са дълги до 7 метра, само че тежат към 4 тона - съвсем два пъти по-малко от мъжките.

 Риба трион

Рибата-трион може да доближи до 7 метра дължина. Тя се отличава от останалите риби с голям тумор в предната част на главата, който наподобява на трион. Този самобитен трион служи на рибата, с цел да открива с него плячката си и да я убива, като я набожда на зъбите на триона.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР