Най-дългият месец в страната-"Кратун-месец" бе открит днес в град Рила,

...
Най-дългият месец в страната-"Кратун-месец" бе открит днес в град Рила,
Коментари Харесай

Най-дългият месец стартира в Рила, „кратун”- месец продължава до Трифон Зарезан


Най-дългият месец в страната-"Кратун-месец" бе открит през днешния ден в град Рила, област Кюстендил, тази година се навършват 20 години от основаването му, носи името си от "кратунките" в които локалните зевзеци пият вино, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Месецът стартира от отточването на виното и празника „ Свинчеколя ”, а приключва на Св. Трифон-Зарезан и Св. Валентин-„ изливникът ” на възприятията, както го назовават в Рила.

Идеята за този празник се заражда преди два века - в далечната 1899 година, когато в една от многото тогава кръчми в Рила членовете на сдружение „ Пакост ” вземат решение да се забавляват дружно, с цел да разнообразят дългите зимни дни. Традицията на „ пакостниците ” минава в „ Кратун-месец ”, основан през 1997 година Негов „ шеф ” е 86-годишният Станке Милчев, последният „ майтапчия и палавник ”, който към момента може както да пие вино от кратунката, по този начин и след това да играе хоро.

„ Скъпи рилчани и посетители на град Рила, всяка година след Свети Никола кърка /пие – бел. ред./ съдружие „ Краун-месец ” организираме това честване дружно с общината, тази традиция е останала от бащите, дядовците и пра-дядовците, когато от кратунката се е пило това алено елексирово вино ”, напомни бай Станке. С носталгия той изреди десетина от най-известните по това време кръчми в Рила. „ Това вино е създавало в душите на хората наслада, смях, почитание, подтиква мъжкия пол, за това е имало толкоз обич сред хората ”, напомни Станке Милчев.

Като знак на последователност правнукът му Ангел рецитира стихотворение, отдадено на най-дългия месец. „ Вино да се налива и в никакъв случай човек да не се напива, ура, ура ”, рецитира 5-годишният правнук Ангелчо.

Месецът започва с ритуално отпиване на тазгодишното вино, естествено сипвано в чашите-кратунки.

Танцов състав от локалното читалище радостни рилчани, празникът продължи в един от заведенията за хранене, правоприемници на тогавашните над 20 кръчми в градчето. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР