Най-честите нарушения, за които постъпват жалби в Комисията за защита

...
Най-честите нарушения, за които постъпват жалби в Комисията за защита
Коментари Харесай

Константин Райков: Най-честите сигнали в КЗП са за дублирани почивки и липса на хигиена в заведения и хотели

Най-честите нарушавания, за които постъпват тъжби в Комисията за отбрана на потребителите са за липса на хигиена в местата за настаняване и в заведенията за хранене. Има случаи и на дублирани резервации за отмора. 4 екипа на комисията са ангажирани с инспекциите за нередности от Резово до Обзор. 

Комисията за отбрана на потребителите започва акцията „ Лято 2021 “.  Само за последната седмица са направени 352 инспекции, от които 212  от екипите на юг и 140 - на север , сподели Константин Райков, член на КЗП и изясни към кого е ориентирана тя:

" Обикалят се всички туристически курорти. Проверяват се заведенията и хотелите за съблюдаване на Закона за туризма, както и Закона за отбрана на потребителите. Тази акция " Лято 2021 " сама по себе си значи, че инспекторите и чиновниците обикалят самите туристически обекти, само че и не са на назад във времето жалбите. Най-честите недоволства това лято са за липса на хигиена в местата за настаняване и  в заведенията за хранене, както и за качеството на храната и на самия туристически артикул. Явно това лято от чисто туристическа позиция - има много хора по курортите, е влошило малко качеството на услугата.

Да се надяваме, че бизнесът ще отговори на упованията на всички почиващи. Тази година открити приемни на Комисията за отбрана на потребителите няма, тъй като нашите инспектори обикалят планово из курортните селища. Има 4 екипа на юг и 2 екипа на север. Отделно и варненската дирекция също е направила организация за инспекциите. На юг инспекциите са от Резово до Обзор, а на север от Бяла до румънската граница. През лятото сигналите и жалбите са повече. За цялото Черноморието  инспекциите са 1352, като единствено за последната седмица те са 352.

От тях на юг  са 212, а на север - 140. 1/5 от тези инспекции са по тъжби на потребителите. По-високият брой инспекции по южното Черноморие се дължи на множеството ангажирани хора в инспекциите, също и туристическите обекти са повече.

 
Тази година броят на дублираните резервации е малко повишен, само че го считаме за обикновено. Причината е, че е нараснало потреблението на услугата, само че и бизнесът би трябвало да отбягва да има повече резервации, в сравнение с е належащо. В последна сметка потребителите се удовлетворяват, като им се откри друго сходно място на дублираната отмора ", изясни Константин Райков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР