Най-богатите руснаци са добавили 152 млрд. долара към личните си

...
Най-богатите руснаци са добавили 152 млрд. долара към личните си
Коментари Харесай

Форбс: Състоянието на руските милиардери е надхвърлило 500 млрд. долара

Най-богатите руснаци са добавили 152 милиарда $ към персоналните си положения през предходната година с помощта на високите цени на естествените благосъстояния и възобновяване от големите загуби, насъбрани директно след началото на войната в Украйна, оповестява “Форбс Русия ”. Страната има 110 публично регистрирани милиардери в класацията на медията – с 22% повече в сравнение с през предходната година, показва съветското издание на “Форбс ”, а общото им благосъстояние е набъбнало от 353 на 505 милиарда $.

Списъкът щял да бъде още по-дълъг, в случай че петима милиардери: създателят на DST Global – Юри Милнер, основателят на Revolut – Николай Сторонски, създателят на Freedom Finance – Тимур Турлов, и съоснователите на JetBrains – Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков, не се бяха отказали от съветското си поданство, осведоми “Форбс ”. И показва, че “миналогодишните резултати в класацията са повлияни също от апокалиптичните предсказания за съветската стопанска система ”, добавяйки, че общото персонално положение на съветските милиардери през 2021-а е било 606 милиарда $ преди нашествието в Украйна.

След като съветският президент Владимир Путин подреди на съветските войски да нахлуят в прилежащата страна на 24 февруари 2022-а, Западът наложи най-тежките наказания в модерната история на съветското стопанство и на някои от най-богатите й човеци в опит да накаже Москва. Путин пък отговори, че западните сътрудници се пробват да разрушат Русия и от време на време осмива неуспеха на тяхното начинание.

Руската стопанска система се е свила с 2.1% през 2022-а под натиска на западните рестрикции, само че е в положение да продава недопечен нефт, метали и други естествени запаси на световните пазари, главно на Китай, Индия и Близкия изток. На пролетното си заседание през този месец Международният валутен фонд увеличи прогнозата за тазгодишния съветски напредък от 0.3% на 0.7%, само че намали предвижданията си за 2024-а от 2.1 на 1.3 % и съобщи, че чака дефицита на работна ръка и бягството на западните компании от страната да нанесат вреди на националното стопанство.

Цената на базовия съветски петролен вид “Уралс ” – кръвоносната система на съветската стопанска система – е била приблизително 76.09 щ. $ за барел през 2022-а против 69 $ за барел през 2021-а. Изкуствените торове също са били по-скъпи рез предходната година.

Най-богат, съгласно класацията на “Форбс ”, е Андрей Мелниченко, натрупал положението си в областта на торовете. То се прави оценка на 25.2 милиарда $ – над два пъти повече в сравнение с през 2021-а. На второ място с 23.7 милиарда $ е Владимир Потанин – президент и най-едър акционер в “Норникел ” – най-големият производител на паладий и рафиниран никел в света. Трети е Владимир Лисин, който управлява производителя на стомана НЛМК, с персонално положение от 22.1 милиарда $. Лисин е оглавявал милиардерската ранглиста на Русия през 2021-а.

Мнозинството съветски богаташи дефинират западните наказания като муден и даже расистки инструмент. Натрупвайки положения след разпадането на някогашния Съветски съюз, дребна група от олигарси убедиха починалия към този момент съветски президент Борис Елцин да им даде контрола върху някои от най-големите петролни и железни компании в света. Приватизационните покупко-продажби в множеството случаи придвижваха магнатите в лигата на световните свръхбогаташи и им завоюваха омразата на милиони обеднели руснаци. При Путин обаче някои от първите олигарси, като Михаил Ходорковски и Борис Березовски, бяха лишени от активите си, трансферирани към държавните компании.

Новите имена в класацията на съветското издание на “Форбс ” са на милиардери, натрупали пари в сферите на бързите закуски, супермаркетите, химикалите, строителството и фармацевтиката, което демонстрира, че вътрешното поребление в Русия остава мощно макар глобите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР