Навръх 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България се

...
Навръх 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България се
Коментари Харесай

ОБЕДИНЕНИ: Кирил Петков се събра с Костадин Ангелов в Търново

Навръх 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България се случи знамение – отявлените политически врагове Кирил Петков, съпроводен от брачната половинка си Линда, и проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) се събраха един до друг във Велико Търново, съобщи кореспондент на Lupa.bg.

Тук са всички водачи на листи за вота на 2 октомври, а повода е, че точно остарялата столица че е центърът на тържествата, където през 1908 година княз Фердинад, дружно с министрите от държавното управление на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.



Денят стартира със света литургия, която отслужи Великотърновският митрополит Григорий в църквата „ Св. 40 мъченици ”.

По традиция след края на службата владиката извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния боен университет (НВУ) " Васил Левски " и на знамената на държавни и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации.



На крепостта " Царевец " в 10:30 часа с боен обред бе издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов произнесоха празнични слова.

Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за повторно е бил прочетен манифестът пред великотърновското поданство на 22 септември 1908 година.



В 11:30 часа стартира тържественото шествие, в което ще се включат над 500 възпитаници от великотърновските учебни заведения, посетители и жители, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „ Майка България “ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в символ на поклонение.



Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тематика " Велико Търново - историческа и духовна столица на България - правно състояние и вероятности ". Във форума ще вземат участие водещи адвокати, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните промишлености, туризма и опазването на историческото завещание. Инициатор на полемиката е съдружие " Велико Търново - историческа и духовна столица на България ".



Основна цел на събитието е да сплоти най-хубавите хрумвания и съответни оферти за юридическа легитимация на статута на града и опциите му за развиване, сподели заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението.



В следобедните часове ще се състои обичайното огромно великотърновско хоро с присъединяване на любителски танцови обединения.



В 19 часа стартират боеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ " Васил Левски " пред крепостта " Царевец ".



В 19:30 часа министър председателят Гълъб Донев ще взе участие в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай формалния празник.



С аудио-визуалния театър " Царевград Търнов - тон и светлина " и празнични илюминации ще завърши празничният ден.

Снимки: Марина Чертова и Агнес Методиева, Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР