Навлизаме в сезона на острите вирусни инфекции, като сред най-честите

...
Навлизаме в сезона на острите вирусни инфекции, като сред най-честите
Коментари Харесай

Специалист: Грипната епидемия ще връхлети Варна през януари!


" Навлизаме в сезона на острите вирусни инфекции, като измежду най-честите е грипът. През януари се чака повишаване на грипните болести във Варна и зараза. Затова, както поучават и персоналните лекари, най-хубавата отбрана е имунизацията. Добре е всеки, който няма някакви хронични болести, да се имунизира, тъй като тази година се чакат разнообразни варианти. В ДКЦ 1 " Св. Климентина " може би от 10 години имунизираме целия личен състав и нямаме болнични за този интервал.

Бих посъветвал също хората да използват защитни средства като маски, да се заобикалят места със скупчването на заболели хора, след всяка операция или работа да се измиват добре ръцете, да се проветряват постоянно стаите. Хубаво е в зимния интервал да се употребяват храни богати на витамини, също и противогрипни лекарства, които могат да заздравят имунната мощ на организма ", разяснява доктор Иванов.

Той обаче е безапелационен, че преди да предприеме имунизация, всеки би трябвало да мине обзор при доктор, с цел да се откри, че е изцяло здрав. 

" Трябва хората да са сигурни, че са здрави, тъй като има противопоказания при имунизациите, в случай че се слагат на болен човек. Недопустимо е имунизиране при температура, при простуда или друго неразположение, тъй като може да има и противоположен резултат ", добави още експертът. 

Той изясни, че тази зима се чакат четири съществени вируса и те са заложени във имунизацията, която към този момент е пусната на пазара. Сред тях още веднъж са птичи и свински грип, както и още два вируса, които към момента не е ясно в кой тъкмо интервал ще навлезнат. 

" Всяка година Световната здравна организация прави избрани проучвания и те знаят в кой регион какъв вирус ще удари и какви ваксини би трябвало да се разработят, с цел да се реагира в точния момент. Спомням си за години, когато имаше пандемии и бяха затваряни всеобщо учебни заведения, детски градини и здравни заведения. Вече има по-добра профилактика и нещата не са толкоз трагични ", добави експертът. 

На въпросът какво мисли за всеобщо публикуваното разбиране, че се разпространяват вируси, с цел да процъфтява фармацевтичната индустрия, доктор Иванов сподели:

" Аз съм рентгенолог, не съм вирусолог, само че считам, че всеки доктор е дал Хипократова клетва и сме се заклели да оказваме помощ на хората, не да им вредим. Затова не мога да позволи, че има сътрудници, които биха създали сходно нещо. Така, че мисля че сходни хипотези са несериозни ".

Какво още сподели експертът вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР