Навлизаме в сезона на градушките и няма как да останем

...
Навлизаме в сезона на градушките и няма как да останем
Коментари Харесай

Как се образува градушката

Навлизаме в сезона на градушките и няма по какъв начин да останем равнодушни към тази унищожителна буря, с която към момента не съумяваме да се преборим. Удивително е това, което се случва високо над нас, в облаците, и което кара небето да сипе върху нас рискови части лед. Рядко явлението се разминава без да остави след себе си материални вреди - както за индивида, по този начин и за природата.
 Снимка 428780

За да се образуват ледените парчета високо в небето, са нужни няколко фактора. Градушката се образува в буреносни облаци, в които има мощно въздушно течение в посока нагоре, температури под точката на заледяване на водата в огромна част от облака и той да е с огромна отвесна дължина. Тези облаци би трябвало да съдържат и огромно количество едри водни капки и висока мокрота.

Ледените части имат необикновен градеж, който прилича структурата на лук - редуват се бели непрозрачни пластове с такива от транспарантен лед. Учените са имали няколко теории по отношение на това на какво се дължи тази конструкция.
 Снимка 428781

В началото, бъдещата градушка съставлява просто водни капки, които се придвижват нагоре в облака, носени от ветрове със скорост 180 км/ч. При навлизането в областите с ниска температура, капките се трансформират в суперохладена вода - вода с температура под нулата, само че без да замръзва. За да замръзнат, тези капки се нуждаят от така наречен кондензационно ядро (миниатюрна частица) и когато го срещнат, водата замръзва към него.

Въздушното течение придвижва формиращите се топчета градушка нагоре през облака, където те минават през области богати на суперохладени водни капчици, които се причисляват към леденото топче под формата на транспарантен мразовит пласт, или пък през области, богати на водна пара, която образува белите пластове на градушката.
 Снимка 428782

Ледените парчета нарастват досега, в който станат прекомерно тежки и въздушният поток не може да ги носи повече нагоре. В този миг стартират да пропадат надолу, като в същото време повишаването им на величина продължава по същите механизми, както при придвижването нагоре.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР