Навършват се 43 години от най-голямата авиокатастрофа у нас. Самолет

...
Навършват се 43 години от най-голямата авиокатастрофа у нас. Самолет
Коментари Харесай

43 години от най-голямата авиокатастрофа в България

Навършват се 43 години от най-голямата авиокатастрофа у нас. Самолет на БГА „ Балкан “ с 66 пасажери на борда и 7 души екипаж се разрушава край врачанското село Тлачене. Оцелели няма. Жертвите са жители на България и Полша. След тях е и именитата треньорка по художествена гимнастика Жулиета Шишманова.

1978 година, 16 март, по обяд. Малко откакто излетява от София, аероплан ТУ-134 на БГА „ Балкан " се разрушава в покрайнините на Тлачене. Полетът до Варшава се оказва съдбовен за всичките 73 души на борда.
Снимка: btvnovinite.bg
Край мястото на нещастието има монумент, до който се стига мъчно - по черен път с джип. И след това пешком през дървен мост, изработен особено за 43-тата годишнина от нещастието. Старият е отвеян.
Снимка: btvnovinite.bg
Кметът на Тлачене Тошко Сашов тогава е бил на седем години. Спомня си, че самолетът летял ниско над селото, преди да падне.

„ Беше на не повече от 10 метра над земята, доста постепенно, и на стъклата на прозорците имаше ужасени лица, това не може да се не помни “, споделя Сашов.
Снимка: btvnovinite.bg
Останките от самолета и от телата са пръснати из цялата местност, раздробени до неразбираемост, описват очевидци.

„ Парчета, цялостно, ламарини, падината се изпълни цялата, задният колесник бе чак на Габърската межда, страшна работа беше, облекла хвърчеха из тръняка “, спомня си Тодор Илиев, гражданин на с. Тлачене.

Огледът в местността Бриша продължава ден и половина. Наложило се е да бъде изместено и руслото на локалното дере, където е паднал самолетът, с цел да бъдат извадени и оттова остатъци.

Най-големите остатъци от самолета тежали едвам 10 кг, съгласно отчета, предаден на Държавна сигурност.

Информацията за случая е нищожна и без фотоси. Поместена е на другия ден на втора страница на врачанския вестник „ Отечествен вик “ и на последната на „ Работническо дело “ с конкретизиране, че комисия е поела следствието.

„ Питахме се, задавахме си въпроса за какво стана, никой не отговори, никой не сподели нищо “, споделя Тошко Сашов.

Предполагали терористичен акт, даже мистериозно похищение на пасажерите за опити. Официалната версия обаче е електрическа щета. 43-години по-късно екип на най-голямата полска социална телевизия снима филм за авиоинцидента.
Снимка: btvnovinite.bg
„ На панорамните фотоси, на които се натъкнахме, е обозначено мястото, на което е открита черната кутия на самолета, само че не беше разказано какво се е случило по-нататък с нея и какво в действителност е записала тя “, разкрива полската журналистка Камила Козар.

Пьотр е на пет години, когато губи в авиокатастрофата майка си. Пътувала до България по работа и повече не се връща.

„ Толкова години събира храброст, превъзмогва страстите си и в този момент е тук, за първи път “, споделя Козар.
Снимка: btvnovinite.bg
Мъжът избира да не дава изявленията, замислен в тъгата си пред запалената свещ. 39 са починалите полски жители в авионцидента.

С финансовата поддръжка на полското посолство у нас следва да се изградят подходи и инсталиран огромен стоманен мост, който гладко да води до мястото на злополуката околните на жертвите. А те не престават да чакат отговори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР