nauka.offnews.bgГрупа изследователи твърдят, че са открили протеин във вътрешността на

...
nauka.offnews.bgГрупа изследователи твърдят, че са открили протеин във вътрешността на
Коментари Харесай

Учени се съмняват, че е открит извънземен протеин в метеорит

nauka.offnews.bg

Група откриватели настояват, че са разкрили протеин навътре в астероид. Това би бил първият протеин, открит отвън Земята, въпреки и да не е индикация за извънземен живот.

Но други учени са скептични, че анализът в действителност е разкрил нещо.

Знаем, че аминокиселините, които са органични съединения, играят ролята на градивни детайли на живота и могат да се образуват върху метеори и други галактически скали. Но мащабите на пребиотичната химия оттатък Земята към момента са известни, а по какъв начин тази химия се трансформира в живот е още по-загадъчно.

Отчасти това е по този начин, тъй като процесът на търсене на органични съединения в астероиди, паднали на Земята, е извънредно сложен.

„ Не можете просто да извадите парче от астероид, да го анализирате и да кажете:„ Добре, открих това и това “, разяснява българинът - професор Димитър Съселов от Харвардския университет, който не е взел участие в проучванията. " Дяволът е в детайлите ", акцентира ученият.

Джули МакГеоч (Julie McGeoch), също от Харвардския университет, и нейните сътрудници проучват непокътната проба от астероид, открит в Алжир през 1990 година Първо откривателите употребяват серия от дребни, деликатно дезинфекцирани борчета - сходни на стоматологичните - за събиране на материал надълбоко от вътрешността на астероида.

Получения прахуляк откривателите смесват с течности, в това число вода и хлороформ. И най-после изгарят с лазер пробите, с цел да ги трансфорат в газове, които са по-лесни за разбор в развой, наименуван масспектрометрия.

Когато изследват газовете, учените откриват композиция от аминокиселини и спомагателни атоми, което съгласно тях е доказателство за първия извънземен протеин. 

„ Ако това премине механически обзор, тогава бих счел това за значим резултат “, отбелязва Съселов. „ Той показва някои типове химически реакции, които биха могли да се появят на повърхността на Земята или други планети к които биха могли да доведат или да оказват помощ за появяването на живота. “

Ако такива химични субстанции могат да се появят на безплодна канара във вакуума на космоса, това би могло да значи, че е по-лесно да се основат градивните детайли на живота в по-екстремни среди, в сравнение с сме мислили, разяснява Съселов.

" Това е в допълнение удостоверение, че тази химия е нещо, което може да се случи в природата, а не само  в лаборатория. "

Въпреки това няколко други откриватели, с които се свърза New Scientist, показаха песимизъм към резултатите.

„ Ако можем да намерим протеин в извънземен астероид, тогава това би било необикновено “, споделя Лий Кронин (Lee Cronin) от Университета в Глазгоу, Англия, само че той не счита, че казусът е подобен.

Резултатите от разбора не значат безусловно, че съединението, за което откривателите настояват, че е в астероида, в действителност е налице, отбелязва той. Те екстраполират от непълни данни съгласно Кронин. Протеинът, за който настояват, че са разкрили, е малко евентуално да се появят в природата, акцентира Кронин. " Структурата няма смисъл. "

Все отново Съселов акцентира, че евентуално ще продължим да откриваме комплицирани органични молекули, аминокиселини и вероятно даже протеини в галактическите скали.

„ Просто би трябвало да се работи върху повече проби и се надявам, че това в действителност ще докара до нещо “, споделя професорът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР