Научните изследвания и иновациите в сектор Сигурност и отбрана“ трябва

...
Научните изследвания и иновациите в сектор Сигурност и отбрана“ трябва
Коментари Харесай

Карина Ангелиева: Иновациите в сектор „Сигурност и отбрана“ трябва да служат за защита на гражданите

Научните проучвания и нововъведенията в бранш „ Сигурност и защита “ би трябвало да служат за отбрана на жителите по време на рецесии и спорове.

В идващите години ще укрепим и развием изследователския потенциал на България в тази област “. Това заяви заместник-министърът на нововъведенията и растежа Карина Ангелива на днешното съвещание на Икономическия конгрес. Събитието е част от програмата на Международния симпозиум за проучване и нововъведения за европейска сигурност и защита (RISE-SD), който се организира в Пловдив.

Според Ангелиева положителното ръководство на процесите в сигурността и защитата ще разрешава в изключителни обстановки страната да поддържа съответно хората, значимите за стопанската система браншове и стратегическите инфраструктури. „ България би трябвало да влага в изкуствен интелект, в квантови технологии, в осведомителна и киберсигурност. В момента такива стратегии няма “, уточни тя и добави, че със Закона за научните проучвания и нововъведенията ще бъде регламентирана финансова опция за това.

През идната седмица се чака страната ни да съобщи присъединяване в Иновационния фонд на НАТО. Той е стойност съвсем 1 милиарда евро. Благодарение на него бизнесът и научните организации ще могат да задълбочат съдействието си и да вземат участие допълнително огромни планове и стратегии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР