Научен екип към Вашингтонския университет Сейт Луис в САЩ е

...
Научен екип към Вашингтонския университет Сейт Луис в САЩ е
Коментари Харесай

Учени създават супертежки и полезни домати с наночастици

Научен екип към Вашингтонския университет Сейт Луис в Съединени американски щати е съумял да сътвори домати, които тежат с 82 % повече и са по-богати на антиоксиданти. В опитите си учените са употребявали наночастици.

Технологията е на Рамеш Ралия и Пратим Бисва, като се основава на наночастици от цианов оксид и титаниев двуокис. Доказано е, че те оказват помощ на доматите с абсорбирането на светлина и минерали.

От титаневия двуокис количеството на хлорофил в растението се усилва, а това усъвършенства фотозинтезата. Цинкът, въпреки това, оказва помощ за действието на ензимите в растението.

Чрез двете добавени наночастици доматите алармират на почвата, че се нуждаят от спомагателни хранителни субстанции и по този метод усилват тежестта си.

 Вкусни Домати

Тези хранителни субстанции не са във форма, позволяваща на растението да ги употребява незабавно, по тази причина то отделя ензими, които реагират с почвата и карат микробите да трансфорат питателните субстанции във форма, подобаваща за растението. Опитваме се да подпомогнем този развой, като прибавяме наночастици – разясняват учените.

При опитите си учените са пръскали тъничък пласт наночастици върху листата на доматите. Предполагали са, че директното напръскване върху растенията ще е по-ефективно от пръскането на почвата.

В края на изследването е открито, че напръсканите с наночастици домати тежат с 82% повече от другите. Освен това се е нараснало и равнището им на ликопен с към 80%.

Ликопенът, на който доматите, дините и гуавата дължат апетитния си червен цвят, е фактор за понижаване на раковите болести съгласно голям брой проучвания.

За в бъдеще екипът на Вашингтонския университет ще създава и втора формула за наночастици, които не съдържат цинк. Това развиване на плодовете и зеленчуците ще е нужно да изхранването на популацията, в случай че един ден то се удвои до плануваните 14 милиарда.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР