Националното сдружение на общините в Република България подкрепя идеята за

...
Националното сдружение на общините в Република България подкрепя идеята за
Коментари Харесай

Без личен лекар остават хората в 929 града и 3882 села у нас

Националното съдружие на общините в Република България поддържа концепцията за създаване на мобилни манипулационни на територията на страната, само че единствено при ясно написани правила на всички звена в здравната система по обслужването и финансирането им.

Това се споделя в мнение на НСОРБ по измененията в Закона за здравето, които плануват да се основат профилирани здравни коли, които да обслужват отдалечени райони у нас.

По данни на сдружението в България има 5257 обитаеми места, от които 257 града и 5000 лв. към края на 2020 година Общопрактикуващи лекари има регистрирани в 239 града и в едвам 627 села. На повърхностен график персонални лекари има в още 9 града и в 491 села.

Във всички останали 929 дребни града и 3882 села, в които живеят 800 000 души или 12% от популацията на България, няма обезпечен достъп до първична здравна помощ. От тях 2142 обитаеми места са с население над 100 души, а 104 – с над 1000 души, показват от НСОРБ.

През 2021 година междинната осигуреност с персонални лекари в страната е един на 1711 здравноосигурени лица. В съпоставяне с 2020 година осигуреността се усилва минимално с 1,69%, когато 1 доктор е обслужвал 1741 пациенти.

Предлагат мобилни кабинети да вършат прегледи

Данните на сдружението демонстрират централизация на лекарите в урбанизираните региони с по-висока икономическа интензивност и с медицински университети, до момента в който в отдалечените селски региони и дребни градове изпитват дефицит, а лекарите са натоварени. Като цяло достъпът до първична здравна помощ в градските и селските региони се разграничава значително, допълват от сдружението на общините.
 istock istock
От там обаче слагат редица въпроси като при кадровата рецесия в опазването на здравето от кое място ще се обезпечат нужните медицински експерти за мобилните манипулационни.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР