Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) приветства решението на тричленен

...
Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) приветства решението на тричленен
Коментари Харесай

Уравнението 25% ръст на пътеките да покрие 100% ръст на заплатите не излиза

Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ) приветства решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което се стопира осъществяването на текстовете в Националния рамков контракт, залагащи достигането на минимални прагове на заплатите в лечебните заведения от 2000 лв. за доктор,1500 за здравна сестра и 910 лева за санитар.

Съдебното решение е точно по тъжба на НСЧБ и идва броени дни преди 1 август – крайният период, който бе даден на болнииците да реализират тези минимални хонорари, в противоположен случай ще работят с по-малко нарастване в цените на клиничните пътеки: 15% вместо 25%.

Частните лечебни заведения са безапелационни, че уравнението за подобен растеж на заплатите не излиза при заложеното нарастване на клиничните пътеки и при възходящи цени на енергоносителите и лимитиран бюджет.

“Мениджърите на всички лечебни заведения в България, без значение от формата на благосъстоятелност, неведнъж и недвусмислено са заявявали своите терзания от ниското равнище на възнаграждение в областта на опазването на здравето и безапелационното си предпочитание то да бъде увеличено и съответно остойностено по отношение на количеството и качеството на положения труд. Въпреки, че един от спрените параграфи фактически касае изискванията и реда за привеждане на заплатите в лечебните заведения в сходство с КТД в бранш „ Здравеопазване “ за 2022 – 2024г., не това бе най-важното и водещото при вземането на решение от жалбоподателите за правосъдно атакуване на Анекса към НРД 2020-2022г. (Оставяме настрани неприемливото от позиция на законността отнасяне в НРД на трудово – правни взаимоотношения сред чиновници и работодатели.)”, показват от НСЧБ.

Оттам прецизират, че водещата причина за оспорването бе неприемливото държание на страната, заложила клаузи, водещи до всеобщ банкрут на лечебни заведения и отсам до неспособност за погашение на тези заплати и оказване на болнична здравна помощ на пациентите.

“Защо, в случай че продължи действието на оспорените клаузи, ще имаме всеобщ банкрут на лечебни заведения? Всичко може да се сведе до следното просто уравнение: от едната страна стоят 20% до 100% нарастване на заплатите; 200% до 300% нарастване на цените на енергоносителите;12% до 15% нарастване на цените на стоките и услугите , които лечебните заведения ползват; 25% нарастване на цените на клиничните пътеки , амбулаторни и клинични процедури, което при досегашните предели автоматизирано значи 25% понижение на размера активност. От другата страна стои единствено 10% нарастване на бюджета за болнична здравна помощ , респективно на бюджетите на лечебните заведения по отношение на 2021г. Ясно е, че това уравнение няма решение. Или в случай че има, то е умишления банкрут на лечебни заведения , чиито шефове биха носили и наказателна отговорност за не предотвратяването му.”, безапелационни са частните лечебни заведения.

“Затова и в мотивировката си съдът установи, че “Има действителен и непосреден риск лечебните заведения да бъдат оставени без задоволителен финансов запас, единствено по преценка на НЗОК. Това от своя страна ще заплаши ползите на пациентите заради неспособност от страна на лечебните заведения за покриване на останалите разноски, свързани с консумативи, медикаменти и така нататък “ и че “фиксираните предели за лечебните заведения не им разрешават да компенсират по-високите разноски за хонорари с увеличение на активността си, само че им основава обвързване да поддържат количеството и качеството на здравната услуга “

“Заплатите са функционалност от всичко това. Затова с решението си съдът не “спира “ повишението на заплатите в лечебните заведения, а в противен случай – отстранява пречките това да се случи ", се споделя в позицията.

“Отделно от това, с един от оспорваните от нас и спрени с Определението параграфи се не разрешава осъществяването на надлимитна активност, като лечебните заведения, разрешили си такава активност след 31.03.2022г. би трябвало да я компенсират със средствата, получени за работа при неподходящи условия, свързани с оповестената изключителна епидемиологична конюнктура.

Съдът установи: “При установяване на закрепени предели за лечебните заведения, последните нямат опция да компенсират по-високите разноски за хонорари с увеличение на активността си. Напротив, в оспорените разпореждания с изключение на отвод да се заплатят тези разноски е планувана и глоба при превишаване на избраните предели (което действително значи глоба при обслужване на повече пациенти), изразяваща се в компенсиране с размера на средствата, изплатени за работа при неподходящи условия, свързани с оповестено изключително състояние, надлежно изключителна епидемиологична конюнктура. “

“Така бранш “Здравеопазване “ става единственият у нас, в който лечебните заведения и медицинските центрове би трябвало да връщат парите, получени за работа в условия на зараза от Covid-19. Като премия, че изнесоха битката с пандемията на гърба си. И че доста техни чиновници изгубиха живота си в нея. Затова поддържаме Определението на Върховен административен съд за прекъсване действието на тези клаузи. Подкрепете го и вие!”, показват от НСЧБ.

Оттам припомнят, че мениджърите на частните лечебните заведения са срещу лимитирането на болничната здравна помощ в ущърб и за сметка на пациентите и изпълнителите ѝ и
срещу административното контролиране и уравниловката на заплатите
в болничното опазване на здравето, както и за незабавното и несимволичното им повдигане на основата на съответно увеличение финансирането на системата, по метод който да подсигурява както тях, по този начин и цялостното ѝ действие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР