Националното представителство на студентските съвети и организации, работещи за създаването

...
Националното представителство на студентските съвети и организации, работещи за създаването
Коментари Харесай

Студентските съвети настояват за допълнителни 178 млн. лв. в бюджет 2023

Националното посланичество на студентските препоръки и организации, работещи за основаването на устойчиви политики в областта на висшето обучение, упорстват за 178.3 млн. лева спомагателни средства в бюджет 2023. За задачата са изпратили писмо с настояванията си към президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова.

Организациите упорстват да се изпълнят текстовете на Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2021-2023 година, като напомнят, че още през 2022 година са внесли изчисленията за нужните средства, с цел да бъдат изпълнени плануваните действия.

От Националното посланичество на студентските препоръки акцентират, че не един път са упорствали за разпределяне на спомагателни средства за висше обучение, които да бъдат ориентирани към поправки на студентски общежития и за повишение на студентските стипендии. Въпреки това осъществяването на задачите от Стратегията изостава, а дейностите по финансиране на системата са извънредно незадоволителни, показва се в позицията.

От студентските препоръки считат, че в средносрочната бюджетна прогноза е належащо да се запише текст, който упоменава, че отделените от страната средства за висше обучение и просвета, не могат да бъдат по-малко от 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт по настоящи цени на годината, за която се отнася съответният бюджет.

За задачата в таблицата, която показва разноските във функционалност " Образование ", да бъде показан и спомагателен ред информация за разноските, отделени за висше обучение и просвета, където ясно да се вижда сравнението с Брутният вътрешен продукт в % през следения тригодишен интервал, упорстват още от организациите.

Те показват и към какво да бъдат ориентирани спомагателните 178,3 млн. лева:
Увеличаване на Субсидията за стипендии на докторанти и студенти, надлежно с 2,5 млн. лева и с 5,5 млн. лева.; 10 млн. лева нужни за продължаващи поправки в студентските общежития и столове /писма до Министерски съвет с вх. №08.00-72/17-02-2023 и до МФ с вх. №92-00-65/20-02- 2023/; Увеличаване на средствата за компенсиране отпадането на съответните такси по ЗВО за студенти от предпазени и предпочитани специалности с спомагателни 1,1 млн. лева.; Увеличаване на Субсидията за прехрана на образованието с спомагателни 134,4 млн. лева, нужни за продължение политиката по приходите и нарастване приблизително с 12% на минималните съществени заплати за университетския състав. Основните месечни хонорари за университетския състав са според от Постановление на Министерски съвет за най-ниската служба " Асистент ". Справедливо е неговата законова актуализация (чл. 92 от ЗВО) да е два пъти в актуалната година, тъй като сега главната заплата на асистента е 1500 лева, само че след приспадане на осигуровки и налози е съвсем на равнището на стипендията на докторантите. Настояваме главната месечна заплата за академичната служба Асистент да се дефинира с Постановление на Министерски съвет на два пъти - м. юли и м. октомври 2023 г.; Увеличаване на Субсидията за научна и научно-творческа активност с спомагателни 15,3 млн. лева.; 9,5 млн. лева за обезпечаване действието на националните стратегии в системата на висшето обучение, финансирани от републиканския бюджет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР