Национално тол управление“ се създава като специализирано звено към Агенция Пътна инфраструктура“.

...
Национално тол управление“ се създава
като специализирано звено към Агенция
Пътна инфраструктура“.
Коментари Харесай

Създава се специализирано звено „Национално тол управление“ към структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“

„ Национално тол ръководство “ се създава като профилирано звено към Агенция „ Пътна инфраструктура “. С признато от правителството разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за нейната конструкция, активност и организация на работа числеността на организацията се увеличава.

Промените са по отношение на предстоящото въвеждане на Електронна система за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние за превозни средства с обща механически допустима максимална маса над 3.5 тона (тол) и на база време за леки коли с обща технически позволена оптималната маса до или равна на 3.5 тона (електронна винетка). Така се отразява законовото изменение на структурата на организацията, в която е предвидено основаването на ново специализирано звено „ Национално тол управление “. Изменят се и компетенциите на дирекция „ Пътни такси и разрешителни “, от функционалностите на която отпада събирането на таксите по член 10, ал. 1 и 2 от Закона за пътищата. Те се прехвърлят в новосъздаденото специализирано звено.

Допълнени са пълномощията на Агенция „ Пътна Инфраструктура “. Изрично е предвидено, че тя реализира функциите на лице, събиращо пътни такси и осъществяване надзор и контрол върху доставчиците на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние. Едновременно с това, на председателя на управителния съвет на агенцията се вменяват някои нови правомощия, свързани с воденето на регистри на доставчиците на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние и сключването на контракти със същите и с доставчиците на декларирани данни. В неговите компетентности е допълнено и пълномощието да издава наказателни постановления в случаите, предвидени в Закона за пътищата и в Закона за придвижването по пътищата или да оправомощава длъжностни лица от агенцията за това. Досега, тези правомощия бяха предоставени на управителния съвет на организацията, но поради обстоятелството, че той е групов орган, е целесъобразно те да се реализират от председателя на управителния съвет. По същия метод е процедирано и с правомощията на управителния съвет по определяне на длъжностни лица, които да установят осъществяване на административни нарушения в случаите, планувани в Закона за пътищата и в Закона за движението по пътищата, като същите са вменени в компетентността на председателя на управителния съвет.

Чрез основаването на новото специализирано звено и прекачване на част от дейностите на съществуващата дирекция „ Пътни такси и разрешителни “ към него се обезпечава опция за ефективно ръководство на смесената система за таксуване на различните категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние и съблюдаване на условията за оперативна съвместимост със системите на доставчиците на услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР