Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) почти изцяло одобри предложените

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) почти изцяло одобри предложените
Коментари Харесай

Тристранката подкрепи промените в наредбата за работно време без една

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) съвсем напълно утвърди препоръчаните от обществения министър Бисер Петков промени в Наредбата за работно време, почивките и отпуските.

Несъгласие има единствено по един параграф, съгласно който компенсациите за болест неработоспособност ще се пресмятат по часове, а не по дни. По него и двете стани се притесняват от злоупотреби.

Бисер Петков изясни, че предлаганите промени и допълнения в наредбата са с две групи , съобщи БГНЕС. Първата група произтича от изменение и допълнение в Кодекса на труда. На осиновителите се регламентира правото отпуск до навършване на 5-годишна възраст в размер на 365 дни.

„ Тези промени в КТ трябваше да намерят своята по-пълна, детайлна и съответстваща наредба в Наредбата за работното време, почивките и отпуските”, изясни министърът. Първите три параграфа в предлагания законопроект са отдадени за регламентиране на сумираното пресмятане на работното време. Тук породи полемика по алинея, която споделя, че „ когато служащ или чиновник през целия или през част от интервала, за който е открито сумирано пресмятане на работното време, е употребил отпуск за краткотрайна нетрудоспособност, за бременност, раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, нормата за дълготрайност на работното му време се преизчислява, като от нормата по алинея 1 се извадят съответните часове по одобрения поименен график”. „ Именния, които по този начин, както са препоръчани от вносителя целят да синхронизират отчитането на времето при прилагане на краткотрайна работоспособност, други типове отпуски, които са регламентирани по КТ с метода на отчитането им по Наредбата за паричните компенсации от Държавното публично осигуряване”, изясни министърът.

Той заключи, че тук имало прочут колорит на другия сред двете страни в Националния съвет. Вносителите смятат, че това, което се предлага, е крачка в вярната посока. Въпросът е дали когато едно лице примерно по график има 12 часа работно време и употребява надлежно отпуск за краткотрайна нетрудоспособност да му приспаднат 12 часа или един работен ден, защото в алинея 3-та е казано, че това става в часове, а не в работни дни.

Вицепрезидентът на КНСБ доктор Иван Кокалов изясни, че в този момент всички способи, по които се дават труд нощен, дневен, сумарно пресмятане става в часове, всички типове отпуски са в дни. Сега се предлага нова алинея тези дни, които са майчинство, болест да бъдат заплащани при пресмятане в часове”, изясни той предлагането за изменение в наредбата. „ Ние желаеме да остане остарялото, т.е. защото болничния лист, който ползвате не написа часове, там ви дават три дни отпуск по болест, а не какъв брой там часа отпуск по болест, заради тази причина, само че може за Национален осигурителен институт и за работодателите да е по-лесно чисто административно, само че за нас, по тази причина не го одобряваме, тъй като не може да има за едно и също нещо два метода за пресмятане, един път ще ги изчисляваме в часове, пък един път в дни”, изясни Кокалов. Той акцентира, че съгласно тях сегашният механизъм е по-добър.

„ Ние считаме, че направените оферти за промени би трябвало да бъдат подкрепени, те вкарват повече ред и правдивост. Тези, които работят на сумирано пресмятане на работното време, работят по собствен график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделник и вторник да е почивен, и в случай че на тях им се падне болничният в дните, когато те са почивни, се оказва че би трябвало да се заплати нещо, което в действителност не се поставя, не се дължи”, съобщи Васил Велев от АИКБ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР